Kritike|Recenzije

Slavnostni koncert Orkestra Slovenske vojske

7. junij 2022

Ob počastitvi dneva Slovenske vojske je bil v petek, 13. maja 2022, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma koncert Orkestra Slovenske vojske. Orkester je vodil dirigent Mitja Dragolič.

Prvi del koncerta je bil klasično zasnovan – odprli so ga s priredbo uverture Slava!, ki jo je leta 1977 Leonard Bernstein napisal za svojega velikega prijatelja Mstislava Rostropoviča (skladbo je za pihalni orkester priredil Clare Grundman). Sledil je prvi del Armenskih plesov Alfreda Reeda. Reed je veljal za enega od najbolj plodnih in pogosto izvajanih ameriških skladateljev. Njegov opus večinoma zajema dela za pihalne orkestre (amer. concert band), med njimi pa je tudi nekaj simfoničnih in zborovskih del ter kompozicij za različne komorne sestave.

Prvi del Armenskih plesov je prvi stavek štiri stavčne suite. Napisan je bil leta 1972. V njem so združeni napevi Tzirani Tzar – to je uvodni del z oznako Broadly, and sustained, sledi Gakavi Yerk – spevni Con moto, ki se prelije v Hoy, Nazan Eem – napev v 5/8 taktovskem načinu (z oznako Allegretto non troppo), ki ga najprej slišimo v solu alt saksofona, nato solu oboe in klarinetov ter se prek trobil razširi na celoten orkester. Temu kontrastna pesem je Alagyaz, v partituri označena z Broadly, with expression, ki je most do energičnega napeva Gna, Gna, v skladbi označena z Allegro vivo con fuoco, ki – v stopnjevanju do Furiosa – pripelje skladbo do veličastnega konca. Armenske ljudske pesmi, uporabljene v skladbi, si je Reed izposodil iz zbirke armenskega skladatelja, muzikologa in etnomuzikologa Komitasa Vardapeta.
Pred odmorom je bil na sporedu še vsem znan BoleroMauricea Ravela, v priredbi Marca Tamaninija. S podajanjem solo melodije so člani Orkestra slovenske vojske dokazali, da so (vsi po vrsti) odlični solisti in izjemni glasbeni interpreti.

Drugi del koncerta je bil bolj sproščen.

Kot pevska solistka se je orkestru pridružila Eva Hren, ki je poleg Cohenove Aleluje (v priredbi Michaela Browna) zapela še svojo zmagovalno skladbo Popevke 2019, Šesti čut (napisal jo je Žiga Pirnat, za prvič slišano priredbo za pihalni orkester sta poskrbela Goran Krmac in Mitja Dragolič). Pri slednji je bil kot odličen solist na tenor saksofonu izpostavljen Jaka Janežič. Zadnja pevska skladba je bila zanimiva priredba Petra Kleine Schaarsa tradicionalne črnske, duhovne pesmi Oh, when the saints, v kateri so se izkazali solisti, trobentač Anžej Remšak, koncertni mojster – klarinetist Janez Benko in pozavnist Fredi Simonič. Koncert se je nadaljeval s priredbo skladbe Lepe ste ve, Karavanke Vilka in Slavka Avsenika – Peter Tovornik ji je nadel eksotično preobleko, napisal jo je v ritmih sambe (zato tudi podnaslov Sois Hermosas, Las Caravancas). Zadnja skladba na koncertnem listu je bila Zemlja pleše, zimzelena melodija, ki jo je avtor sam, legendarni Mojmir Sepe, priredil v plesno suito za pihalni orkester.

S spodbudo bučnega aplavza občinstva je orkester zaigral še ognjevit dodatek – z judovskim melosom prežet Wedding dance iz simfonične suite Hasseneh Jacquesa Pressa v priredbi Herberta N. Johnsona in Fredericka Fennella.

Navdušenje je do stoječih ovacij zavidljivo polne Gallusove dvorane Cankarjevega doma (mimogrede, med občinstvom so bili tudi visoki državni in vojaški gostje) pripeljala koračnica Tra-ta-ta Bojana Adamiča (arr. Vilim Markovič in rev. Mitja Dragolič), ki jo je Zveza slovenskih godb razglasila za himno slovenskih godb in pihalnih orkestrov.

Kot je zapisano na programskem listu koncerta, je Orkester Slovenske vojske lani praznoval 25. obletnico ustanovitve, zato je najmlajši slovenski profesionalni orkester. V tem času je prehodil uspešno pot razvoja in se izoblikoval v profesionalen, živahen, prizadeven in kakovosten ansambel. Z orkestrom, ki ima več kot 200 nastopov letno, radi sodelujejo številni znameniti dirigenti in vrhunski solisti iz domovine ter tujine.

V kratkem boste lahko članicam in članom Orkestra Slovenske vojske prisluhnili na kar nekaj koncertih. 30. junija 2022 bo v Divači koncert ORKSV s skupino Balkan Boys – predstavili bodo projekt Gypsyland. Ista zasedba bo isti projekt predstavila tudi 14. julija 2022 v sklopu 27. Festivala Bled.
8. julija 2022 bo ORKSV spremljal finaliste 10. mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici – s finalnim koncertom se bo zaključil tudi festival SAXGO22. Po poletnih počitnicah, natančneje 13. septembra 2022, bodo sodelovali pri izvedbi Simfonije št. 5, Sedem trobent apokalipse Igorja Krivokapića v Cankarjevem domu. 28. oktobra 2022 bo na sporedu jesenski koncert ORKSV v Slovenski filharmoniji.

S suito Ushai Izidorja Leitingerja bo Big band ORKSV 18. junija 2022 nastopil na 63. Jazz festivalu Ljubljana, dan pozneje pa še na Jazz festivalu Radlje ob Dravi.

Larisa Marjanović

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja