Novice Pogovor

Duo Meraki – stara znanca na novi poti

foto: Miriam Bichler

(iz tiskane izdaje, izid: 20. september 2019)

Duo Meraki sestavljata prijatelja, flavtistka Jerca Žmitek in klarinetist Luka Gantar. Skupno umetniško pot kot duo sta začrtala v letu 2017, a njuno poznanstvo seže veliko dlje v preteklost. Skupaj sta ustvarjala že na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, danes pa oba nadaljujeta študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Na to, da gre za ambiciozna glasbenika, kažejo tako individualna odlikovanja in udejstvovanja kot tudi čedalje bolj aktivno skupno ustvarjanje. V pogovoru razkrivata delček svoje ustvarjalske biti, preostanek pa bo mogoče slišati v sklopu koncertnega cikla GM oder, ki ga z dolgoletno tradicijo tudi v sezoni 2019/20 omogoča Zveza glasbene mladine Slovenije.

Glede na to, da vajina zasedba ni »tradicionalna« za glasbene kroge, me zanima, od kod pravzaprav ideja o sodelovanju?
Spoznala sva se že med šolanjem na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer sva občasno igrala skupaj za zabavo. Ko sva oba začela študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, se je z igranjem zahtevnejšega programa porodila želja po skupnem muziciranju pred širšim občinstvom.

Vajina repertoarna politika pokriva tako baročne mojstrovine kot tudi novejša dela. Ali je takšna odprtost plod radovednosti ali morda omejenega števila del, napisanih za zasedbo flavte in klarineta?
Del za to zasedbo res ni veliko, zato sva glede izbire programa prilagodljiva. Večkrat dela za dva glasova prilagodiva za svoja inštrumenta, z veseljem pa igrava dela iz različnih glasbenih obdobij.

Reševanje repertoarnega »primanjkljaja« po navadi pomeni tudi neposredna komunikacija s skladatelji. Košček vajinega repertoarja je že zapolnil skladatelj Tom Varl s skladbo Spomin. Ali se vama obeta kakšno novo sodelovanje?
V veselje nama je sodelovati s Tomom, razmišljala pa sva, da bi še kakšnega od najinih prijateljev, ki se ukvarjajo s kompozicijo, prosila za noviteto, ki bi jo lahko vključila v najin repertoar.

Zakaj sta se odločila sodelovati v ciklu GM oder 2019/20 in kaj lahko pričakujemo? Bo repertoar povezovala kakšna posebna rdeča nit?
Vesela sva, da lahko sodelujeva na GM odru, predvsem se veseliva igranj na domačem odru. Želiva prikazati pestrost sicer neobičajne zasedbe in odraz dolgoletnega prijateljstva skozi glasbo.

Vanessa Nina Borsan

This image has an empty alt attribute; its file name is Untitled-1.jpg