Novice

Umrl je glasbenik in aktivist Marko Brecelj

foto: Milica Prodanovic

4. februarja 2022

Po večletni bolezni je danes umrl glasbenik, performer in aktivist Marko Brecelj. Rodil se je leta 1951 v Sarajevu, odraščal je v Mariboru, tam obiskoval II. gimnazijo, nato pa študijsko pot nadaljeval v Ljubljani, a je študij fizike opustil.

Leta 1974 je prejel strokovno nagrado žirije na Mladinskem festivalu v Subotici, kmalu za tem pa s Plesnim orkestrom Radia Ljubljana posnel legendarno ploščo Cocktail. Orkester je vodil maestro Bojan Adamič, ki je bil tudi avtor aranžmajev. 

S kitaristom Borisom Beletom je ustanovil skupino Buldožer, ki je že ob izidu prvenca Pljuni istini u oči (1975) pridobila kultni rockerski status v celotni bivši Jugoslaviji. V zasedbi je aktivno deloval do leta 1979, po izdanih treh albumih pa je skupino zapustil in pri naslednji plošči sodeloval le še kot avtor. 

V osemdesetih letih je ustvarjal s številnimi umetniki, med drugim s pesnikom Ivanom Volaričem Feom, pesnikom in glasbenikom Danijem Bedračem, ter v različnih zasedbah, kot sta Javna vaja (Desant na rt Dobre nade, 1987) in Javna dvaja (Moje krave molznice, 1991). Znan pa ni bil zgolj po svoji glasbi, kot solist se nam je vtisnil v spomin predvsem s številnimi performansi in provokativnimi nastopi, v katerih je “pionir mehkega terorizma” do konca ostal izviren, duhovit in kritičen. 

Ob tem je bil vodja Mladinskega kulturnega centra v Kopru, “upanje brez razloga” je širil v Društvu prijateljev zmernega napredka ter v Ustanovi nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon, v Kulturnem domu Hrpelje pa prirejal četrtkove pogovorne večere. Deloval je kot mestni svetnik in večkrat kandidiral na koprskih županskih volitvah. 

Pri založbi Nika je leta 2015 ponovno izdal (drugi ponatis) album Cocktail, istega leta pa še DVD Samospevi, s katerim je protestiral proti “Nebodotičnemu palmitelju” in “demokratičnemu despotu” županu Borisu Popoviču.

Marko Brecelj je prejemnik Ježkove nagrade (2019), o njegovem življenju pa je Janez Burger posnel dokumentarni film Priletni parazit

V torek, 8. februarja, bodo v galeriji Vžigalica v Ljubljani odprli razstavo Prešerna posprava Marka Breclja, na kateri bodo do sredine marca na ogled predmeti in dokumenti iz njegovih številnih umetniških akcij ter odlomki iz performanasov in koncertov.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja