Novice

Ukradli so mi mladost, plesno – glasbena predstava Folklornega društva Gartrož Nova Gorica

8. april 2019

Novogoriško folklorno društvo Gartrož, ki letos praznuje že petnajsto leto svojega delovanja, je svojo pot, kot člani sami povedo, začelo »kar tako, za špas«. Njihov prvotni namen je bila obuditev ljudske dediščine, kar je bilo v novem, umetno ustvarjenem mestu, brez folklorne tradicije, za člane skupine velik zalogaj. Kljub temu jim je v preteklih letih uspelo uprizoriti mnogo plesno – glasbenih predstav, večino humorno in spogledljivo obarvanih.

Ob letošnjem jubileju pa se je društvo odločilo za nekoliko drugačen pristop. Skupaj z Godalnim kvartetom Nova, drugimi glasbeniki ter uporabniki VDC Nova Gorica so »postavljali tempelj delu zgodovine«. S predstavo Ukradli so mi mladost so se dotaknili občutljive teme holokavsta in želeli prikazati težko življenje med drugo svetovno vojno. Občutki grozote, krutosti, temačnosti, bolečine, pa tudi upanja, ljubezni in složnosti so prevevali tako med nastopajočimi kot med občinstvom. Predstava je nastajala dolgo, premišljeno ter z namenom spregovarjanja in pomnjenja obdobja, ki ga kljub njegovi nečlovečnosti, nihče ne bi smel pozabiti.

Plesno – glasbeno predstavo so obogatili z odlomki iz literarnih del Ne daj se, fant Franceta Križnarja ter Nekropola in Rdeči trikotniki tržaškega pisatelja Borisa Pahorja, ki se je premierne predstave na povabilo tudi udeležil in tako podprl nastopajoče ustvarjalce.

»Ne želimo pokazati plesa v taborišču, čeravno se je tudi to dogajalo, temveč želimo, skozi plesne korake, ki nam pritičejo, skozi pesem, ki je internirancem pomagala v nemogočih razmerah, pokazati delček čustev in dejanj, ki ne sodijo nikamor več, nikoli več. Želeli smo prikazati pokrajinsko raznolikost, zato smo izbrali plesne korake, ki so bili zapisani in plesani po vsej naši domovini …

Naj bodo odlomki prebranih del in vse naše ostalo delo, spomenik tistim, ki niso preživeli. Naj bo to spomenik, ki je stkan iz spominov na uničevalni stroj, na neznosno bolečino, potrtost, lakoto, boj za preživetje, kot tudi ljubezen, razumevanje in složnost,« so o predstavi zapisali člani folklornega društva.

Kljub boleči tematiki, so zgodbi dodajale človečnost in toplino glasbene točke ter ljubezenska zgodba Vide in Gašperja – mladega para, ki se znajde v žarišču vojne, vendar se s skupnimi močmi prebije skozi taboriščno krutost in tako gledalcem ponuja z upanjem in ljubeznijo prežet konec.

Predstave so potekale 23. februarja in 30. marca 2019, vendar so se člani društva, zaradi razprodanih vstopnic odločili, da jo bodo še enkrat ponovili. Izvedli jo bodo 25. aprila 2019 v sklopu dogajanj novogoriškega občinskega praznika.

Monika Marušič

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja