Novice

Trio TRN na koncertih v Kopru, Celju in Ljubljani

foto: Kristina Knez

9. maj 2022

V prihodnjih dneh bomo v koncertnem ciklu GM oder prisluhnili Triu TRN, ki bo nastopil na koncertih v Kopru, Celju in Ljubljani. Trio od leta 2019 deluje pod mentorstvom prof. Janeza Podleska na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Violinistka Neža Nahtigal je v razredu prof. Žiga Branka zaključila 3. letnik dodiplomskega študija, sedaj pa s študijem nadaljuje v razredu prof. Janeza Podleska, Tara Korica študira violončelo pri prof. Milošu Mlejniku, pianistka Rebeka Dobravec pa se izobražuje v razredu prof. Tatjane Ognjanovič. Spomladi 2021 se je Trio udeležil mednarodnega tekmovanja OPUS 2021, kjer je prejel 3. nagrado, lani poleti pa so umetnice nastopile tudi v sklopu Poletnega festivala UL AG Solo e da camera 2021.

Kakšno leto je za vami, čemu ste posvečale največ umetniške pozornosti?

Rebeka Dobravec: Letošnje študijsko leto smo začele z gostovanjem v Bruslju, kamor so nas kot glasbene gostje povabili na seminar za družine. Že takrat smo tudi počasi začele študirati program za GM oder. Decembra smo se posvečale snemanju skladb, ki so jih za nas priredili slovenski skladatelji in so na ogled na našem YouTube kanalu. Februarja letos smo se odpravile na Dunaj, kjer smo se udeležile mojstrskega tečaja AMA, ki ga pripravlja Euphonia Kulturverein. Bile smo edina komorna skupina, ki je ustvarjala pod mentorskim vodstvom Jean-Bernarda Pommierja in Olge Martinove, po enem tednu intenzivnega dela pa smo nastopile še na dveh zaključnih koncertih, eden je bil v znameniti Mozartovi hiši. Spored tega koncerta smo predstavile še sredi februarja v Ljubljani. V marcu smo v skupaj s Kvintetom Astra, v katerem igramo z Jeleno Pejić in Majo Zupin, pripravile koncertni program za večer komorne glasbe. Od napovedanih treh koncertov smo žal izvedle le enega, izvedbo ostalih pa nam je preprečila korona … Morda pa se še letos pojavi priložnost, da nadoknadimo zamujeno! (smeh) V zadnjih dveh mesecih pa smo s triom intenzivno nadgrajevale program, ki ga bomo predstavile na koncertih GM odra. 

Kako se je začela skupna pot tria TRN?

Naša zgodba je res zanimiva: Neža in Tara nista bili dijakinji ljubljanskega konservatorija in ko sta prišli na akademijo, nista poznali ravno veliko ljudi – zato sta se takoj začeli družiti. Ob koncu prvega letnika sta me povabili k sodelovanju v triu, čeprav se prej sploh nismo zares poznale. Pogovorile smo se o željah in vprašale mentorja Janeza Podleska, če nas sprejme. Ker je privolil, od takrat z velikim veseljem delamo pri njem. Skozi leta smo postale neločljive prijateljice, kar se (tako pravijo) pozna tudi v našem igranju.

Kakšen spored ste pripravile za koncerte v ciklu GM oder?

Igrale bomo zelo raznolike skladbe iz štirih obdobij. Trio št. 4 v B-duru klasicističnega skladatelja Beethovna je ena njegovih najkrajših in definitivno najbolj humornih komornih skladb. Ob bok smo mu postavile kratek – a zelo dramatičen –  Trio št. 1 ruskega romantičnega skladatelja Sergeja Rahmaninova. Sledili bosta še dve deli slovenskih skladateljev: najprej novo-nastala skladba mlade skladateljice in naše prijateljice Eve Ostanek Par minut čez 23:00, ki smo jo krstno izvedle februarja letos. Skladba je nekakšen povzetek skladateljičinega podoživljanja, kaj vse naše misli (lahko) delajo v času, ko bi se morali umiriti in se posvetiti spanju oz. kako naši možgani to pričakovano sproščenost spremenijo v vrvež in ustvarjalni nemir. Program bomo zaključile s Triom Lucijana Marije Škerjanca, ki ga redko slišimo na koncertnih odrih in še to se navadno izvaja le 4. stavek. Me pa smo se odločile, da izvedemo celo skladbo, saj nas je navdušila s karakternimi kontrasti in neusahljivo energijo, ki jo na popolnoma različen način izžarevajo vsi štirje stavki. 

Trio TRN bo nastopil v torek, 10. maja, ob 19.30, v Pokrajinskem muzeju Koper, dan za tem (sreda, 11. maj, ob 19.30) v Narodnem domu v Celju, zadnji koncert pa bo v Ljubljani, v torek, 17. maja v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, prav tako ob 19.30.

Vabljeni!

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja