Novice

Teden sodobne glasbe

21. februarja 2019

V letu 2019 potekajo številna praznovanja ob 100-letnici ljubljanske univerze in ob 80-letnici Akademije za glasbo. Leta 1939 je bila namreč v Ljubljani ustanovljena Glasbena akademija, na kateri so poučevali kompozicijo, dirigiranje, inštrumente, dramsko igro, operno petje in glasbeno pedagogiko. Akademija se je (in se še bo) jubileju poklonila z vrsto zanimivih prireditev, med prvimi pa je bil Teden sodobne glasbe. Med 11. in 20. februarjem sta ga pripravila Katedra za novo glasbo in Studio za novo glasbo Akademije za glasbo pod mentorstvorm prof. Luke Juharta.

Na koncertu z naslovom Mini opere je bilo mogoče slišati pet kratkih del, ki so jih napisali študenti kompozicije, na oder pa so jih postavili v sodelovanju z ljubljansko Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. Na drugem dogodku z naslovom Profesorji igrajo študente so profesorji akademije izvajali dela nekdanjih študentov: Primoža Ramovša, Janeza Matičiča, Jakoba Ježa, Lojzeta Lebiča, Alda Kumarja, Nenada Firšta, Larise Vrhunc in Nine Šenk. Na dogodku Študenti igrajo profesorje pa je bila zgodba obrnjena, saj so študentje izvedli dela zaposlenih in zunanjih sodelavcev akademije.

Mini opere

Teden se je zaključil s koncertom Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo pod vodstvom Stevena Loya z deli Györgyja Kurtaga, Jean-Denisa Michata, Györgyja Ligetija in Bruna Mantovanija. Obširno reportažo o Tednu slovenske glasbe bomo pripravili v tiskani izdaji revije Glasna.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja