Novice

Slovo panonskega mornarja

09.03.2018., Split - Djordje Balasevic nastupio u Spaladium Areni. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

19. februar 2021

Za posledicami covida-19 je v infekcijski kliniki v Novem Sadu umrl kantavtor Đorđe Balašević.

Rodil se je 11. maja 1953 v Novem Sadu. Z glasbeno kariero je začel leta 1977, ko je postal član skupine Žetva, za tem pa deloval še v skupini Rani mraz.

Leta 1982 se je odločil za samostojno kariero, ki jo je zaznamovalo na stotine uspešnic, priljubljenih po vsej Jugoslaviji: Boža zvani Pub, Svirajte mi: “Jesen stiže dunjo moja”, Slovenska, Olivera, Ne lomite mi bagrenje, D-moll, Naposletku in številne druge.

Panonski mornar – vzdevek, ki se ga je prijel ob zmagi istoimenske skladbe na splitskem festivalu leta 1979 – je bil znan predvsem kot kantavtor, v karieri pa se je posvetil tudi drugim umetniškim izrazom: bil je pesnik, pisatelj, scenarist, igralec in režiser. 

V začetku devetdesetih je bil kritičen do politike Slobodana Miloševića in ostro nasprotoval vojni. Album Jedan od onih života (1993) je bil navdihnjen s tragičnimi dogodki ob razpadu Jugoslavije.

V karieri je izdal 16 albumov, samostojno in v obeh zasedbah, ter redno nastopal v razprodanih dvoranah po vseh državah bivše Jugoslavije.