Novice

In memoriam: Mag. Ivan Marin (1938 – 2021)

Finale kviza Glasba NOB: Ciril Vrtačnik, Dragica Žvar in Ivan Marin (desno). Foto: Stane Sršen

13. marec 2021

Mag. Ivan Marin (1938 – 2021)

Na pragu pomladi se je poslovil mag.Ivan Marin, izjemna osebnost na področju glasbenega šolstva ter uveljavljanja mladih glasbenikov. S svojo gorečnostjo in vztrajnim delom je spremenil podobo Šaleške doline v eno najbolj ambicioznih glasbenih regij, za kar se mu je mesto Velenje 2002. zahvalilo tudi s podelitvijo priznanja častnega občana.

Uspehi Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega, ki jo je dolga leta uspešno vodil, segajo na različna področja glasbenega delovanja. Iz odlične velenjske glasbene šole je izšla vrsta izvrstnih glasbenikov, ki so se uspešno uveljavili pri nas in tudi v mednarodnem prostoru. Mag. Ivan Marin je z velikim žarom vodil še Dekliški pevski zbor velenjske gimnazije ter vrsto let kot akademsko izobraženi glasbenik tudi Rudarsko godbo, poznejši Pihalni orkester Premogovnika Velenje.

Svoje poslanstvo je uresničeval kot dolgoletni predsednik Glasbene mladine Slovenije in zastopal njena načela tudi kot član jugoslovanskega predsedstva. Vseskozi se je zavedal pomena dobrega glasbenega izobraževanja in kot predsednik komisije za določanje učnih programov v glasbenih šolah stremel k visokim ciljem tako na profesionalnem področju kot tudi amaterskem, kar je še posebej poudarjal kot predsednik Zveze kulturnih organizacij. Upokojil se je leta 2005.

Med številnimi priznanji, plaketami, nagradami, pohvalami je prejel naziv častni član slovenskega orgelskega društva in zlato plaketo Republike Slovenije za življenjsko delo v vzgoji in izobraževanju na področju glasbenega šolstva.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja