Novice

Ruski umetniki po svetu pod velikimi pritiski

3. marec 2022

Zaradi ruskega napada na Ukrajino prihaja do množičnih prekinitev sodelovanj z ruskimi glasbeniki

Pritiski na Gergijeva in Netrebko

Največ prahu v zadnjih dneh dviga svetovno znano dirigentsko ime Valerija Gergijeva. Ruski dirigent je v preteklosti javno podpiral Vladimirja Putina. Leta 2012 se je pojavil v televizijskem oglasu v sklopu Putinove predsedniške kampanje in kasneje leta 2014 izrazil svojo podporo ob priključitvi Krima Ruski federaciji, zaradi česar so trenutno oči javnosti spet uprte vanj, čakajoč na njegov odziv po ruskemu napadu na Ukrajino. Gergijev se glede nedavnih dogodkov še ni opredelil, a pritisk nanj se iz dneva v dan veča. Zaradi njegovih preteklih povezav z Rusijo in samim Putinom so Dunajski filharmoniki, ki trenutno gostujejo v dvorani Carnegie Hall, Gergijeva za te koncerte že zamenjali z Yannickom Nézet-Séguinom. Carnegie Hall je poleg tega odpovedal dva majska koncerta, na katerih bi Gergijev vodil Orkester Mariinskega gledališča iz  Sankt Peterburga, katerega glavni dirigent sicer je. Sodelovanje je odpovedala tudi tudi milanska Scala. Gergijev je sicer dan pred vstopom ruskih tankov v Ukrajino še uspel dirigirati izvedbo opere Pikova dama skladatelja Čajkovskega, pri kateri se je že moral soočiti z rahlo neodobravajočo publiko. Sodelovanje mu je odpovedal tudi Rotterdamski filharmonični orkester, ki je skupaj s karizmatičnim dirigentom oblikoval vsakoletni Gergijev festival. Ta je razveseljeval številno poslušalstvo vsak september že od 1996. Na Gergijeva je pritiskal tudi münchenski župan Dieter Reiter, ki ga je odpustil z mesta glavnega dirigenta Münchenskih filharmonikov, koncert z njim pa je odpovedala tudi Pariška opera. Gergijevu se je odpovedal celo njegov menedžer, Marcus Felsner, ki je ob tem dejal, da je Gergijev sicer “najboljši živeči dirigent in izjemen človek z globokim občutkom za dostojnost”, ki pa “noče oz. ne more javno prekiniti svoje dolgoletno izražene podpore režimu, ki je zagrešil takšne zločine”, poroča angleški The Guardian

Pod velikim pritiskom se je znašla tudi operna pevka Anna Netrebko, ki se je sicer pred dnevi že odzvala in javno obsodila delovanje Rusije, obenem pa izrazila tudi nestrinjanje z javnimi linči umetnikov. Kljub temu so bili mnogi njeni nastopi odpovedani, med drugim v milanski Scali in züriški operi, številne pa je odpovedala tudi sama.

Ruske baletne družbe

Posledice ruskega napada na Ukrajino čutijo tudi mnoge ruske baletne družbe. V gledališču Royal & Derngate v Northamptonu so odpovedali nastope Ruskega državnega baleta Sibirije, ki je v Združenem kraljestvu prvič nastopil že leta 2007. V Londonu so poleg tega odpovedali nastope baleta gledališča Bolšoj v Kraljevi operni hiši, v Dublinu pa so odpovedali nastop moskovskega Kraljevega baleta.

Na baletni sceni odmeva tudi novica o odstopu francoskega plesalca Laurenta Hilaira z mesta direktorja baleta v gledališču Stanislavskega. Hilaire je bil sicer šele drugi Francoz, ki je v zadnjih 150 letih vodil baletno skupino v Rusiji. 

Rusiji prepovedali nastop na Evroviziji

Iz sveta popularne glasbe pa prihaja novica, da Rusija ne bo smela nastopiti na Evroviziji. Čeprav ji Evropska radiodifuzna zveza najprej ni nameravala prepovedati nastopa, je kasneje podlegla pritiskom drugih evropskih članic. Iz Rusije, ki do danes še ni izbrala svojega predstavnika, trenutno še ni slišati nobenih odzivov. Ukrajino bo sicer zastopala skupina Kalush Orchestra, ki pa bo pravzaprav nadomestila prvotno izbrano pevko Alino Pash. Slednja je namreč odstopila po neodobravanju, ki je sledilo v javnosti. Alina je namreč leta 2015 obiskala okupirani Krim.

Tisa M.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja