Novice

Orkester Slovenske filharmonije pred prvim koncertom abonmaja Sodobnih orkestrskih skladb

26. septembra 2022

V sredo, 28. septembra 2022, ob 19.30 uri, boste v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma lahko prisluhnili enemu najlepših klavirskih koncertov skladatelja Frédérica Chopina. Skladatelj je praktično celoten svoj opus posvetil klavirju, napisal je sicer zgolj dva klavirska koncerta, oba sta nastala še v njegovih mladostnih letih, ki jih je preživel v Varšavi. Solist na klavirju bo naš odličen pianist Nejc Kamplet.

Chopinove spevne melodije pa je v sebi najbrž nosila tudi katera od internirank koncentracijskega taborišča za ženske in otroke v Ravensbrücku, kjer je med drugo svetovno vojno trpelo tudi več kot štirideset tisoč Chopinovih sonarodnjakinj. Štiri slovenske interniranke so svoje trpljenje izrazile v pretresljivih pesmih, ki jih je za nastanek kantate Taborišče Ravensbrück kot tematski material uporabil slovenski skladatelj Alojz Ajdič. Orkester Slovenske filharmonije bo na prvem koncertu abonmaja Sodobnih orkestrskih skladb igral pod taktirko dirigenta Simona Krečiča.

Z Alojzom Ajdičem ima Orkester Slovenske filharmonije zanimive izkušnje, saj je njegova skladba s tolkalci med občinstvom sprožila val navdušenja, skladatelju pa je prinesla tudi nagrado. Kaj želite sporočiti z izvedbo njegove kantate Ravensbrück in sporedom, na katerem bomo v prvem delu slišali tudi Chopinov klavirski koncert?
Matej Šarc, direktor Slovenske filharmonije: Kantato Taborišče Ravensbrück je skladatelj Alojz Ajdič ustvaril na podlagi pesmi, ki so jih v zloglasnem taborišču za ženske napisale slovenske interniranke. Ko sem želel malo več izvedeti o taborišču, sem ugotovil, da je bilo tam največ, več kot petdeset tisoč internirank iz Poljske. Predstavljal sem si trpljenje ujetnic. Marsikatera se je zagotovo spominjala lepih dni v objemu topline svojega družinskega kroga, lepih dogodkov, med katere zagotovo spada tudi doživljanje glasbe poljskega glasbenega junaka Frédérica Chopina. Njegov klavirski koncert bo z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedel mladi slovenski pianist Nejc Kamplet. Na koncertu bo mogoče podoživeti trpljenje, a tudi optimizem preteklosti in prihodnosti. Koncert nosi naslov Melanholija in agonija, posvečen pa bo žrtvam vojne v Ukrajini.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja