Na témo Novice

O čembalu …

4. april 2022

Z znamenitimi Bachovimi Goldbergovimi variacijami bo nocoj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopil francoski čembalist Jean Rondeau. Publicist Rob J. Kennedy pravi, da Francozi še vedno prevladujejo, ko gre za glasbo za čembalo.

Je čembalo najboljše glasbilo na svetu? “To je, kot bi se vprašali, če znajo ribe plavati”, pravi. Tukaj navajamo 10 (šaljivih) utemeljitev:

1. Za razliko od klavirskih strun so strune na čembalu nameščene tako, da se jih trza in ne udarja s kladivci. Jasna resonanca, ki izhaja iz trzanja strune, nam daje boljši in bolj naraven ton. 

2. Najstarejši odkrit čembalo je iz leta 1397. Izdelal ga je Italijan iz Padove in kot vsi vemo, najboljše stvari na svetu prihajajo iz Italije (tako, kot pica).  

3. Obstaja več stilov in tipov čembala. Poznamo take z enim, dvema in tremi manuali (sistemi tipk, ki jih, tako kot pri klavirju in orglah, igramo z rokami).   

4. Čembalo je verjetno najbolj prilagodljiv inštrument vseh časov. Lahko ga sestavimo tudi sami. Henry Lim je izdelal delujoč čembalo iz Lego kock.  

Clavicembalo Lego | Lega Nerd

5. Priljubljena zabava študentov glasbene univerze v Sydneyu je bila gradnja čembala. Izdelava jih je naučila notranjega delovanja instrumenta. Na dan, ko bi morali instrument pokazati sošolcem, se je nekdo odločil čembalo skriti, vendar so ga pravočasno našli in le izvedli koncert. Nekaj ​​let pozneje je nastala skladba o izginotju tega instrumenta; Čembala ni. Napisana je bila za klavir, ker kako naj bi nastala skladba za čembalo, če pa čembala ni? Kasneje je prišla še skladba Čembalo je.  

6. Čembalo je bil v baročnem obdobju tako priljubljen, da ga je veliko ljudi imelo doma. Predstavljali so statusni simbol, podobno kot klavirji v vsakem salonu na začetku 20. stoletja. Kot luksuzni Lamborghini na dovozu, je bilo čembalo nujen dodatek vsakemu premoženemu gospodinjstvu, ki je dalo kaj nase.  

7. Glasba za čembalo je ena najtežjih, najzahtevnejših a hkrati najzabavnejših, ki so bile kadarkoli ustvarjene. Z glasbo za čembalo so še posebno blesteli Francozi. Glasbeniki iz družine Couperin so bili v 17. stoletju med najbolj uspešnimi. François Couperin je bil najbolj znan in najplodovitejši.  

8. Francozi še vedno prevladujejo, ko gre za glasbo za čembalo. Jean Rondeau je čembalist izjemnega talenta in spretnosti. Rondeaujev izjemen talent lahko slišite na njegovem albumu Vertigo. Danes, v ponedeljek, 4. aprila in v četrtek, 7. aprila, bomo slavnega čembalista lahko slišali v Ljubljani.

9. Čembalo je najlepše in najlepše zveneče glasbilo vseh časov. Umetniki in izdelovalci so pri oblikovanju in okraševanju čembalov dali domišljiji prosto pot. Prisluhnimo čembalistki Elaine Comparone, ki igra Les Cyclopes Jeana-Philippa Rameauja na neverjetno lep inštrument.   

10. Avstralija ima morda največjega strokovnjaka za čembalo na svetu. Carey Beebe o čembalu ve praktično vse. Gradi jih, popravlja, uglašuje, igra, namešča in izdeluje. Carey pravi, da je čembalo ena od kron vsake civilizacije, druga pa je glasba za čembalo.  

Manca M.
(povzeto po Interlude)

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja