Na témo Novice

Nova sezona Celjskega godalnega orkestra – otvoritveni koncert s Klemnom Golnerjem

25. oktober 2023

Celjski godalni orkester bo nocoj pod vodstvom Nenada Firšta s solistom Klemnom Golnerjem v Narodnem domu odprl novo abonmajsko sezono. Na sporedu bosta Koncert za klavir in orkester št. 1 v C-duru Ludwiga van Beethovna in Haydnova Simfonija št. 1 v D-duru. 

Solist Klemen Golner je pianist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Rodil se je v Celju, kjer je končal nižjo glasbeno šolo, nato pa šolanje nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani ter ljubljanski akademiji, kjer je diplomiral pri profesorju Aciju Bertonclju. Kot solist je nastopal s številnimi orkestri, dve leti je bil tudi član Svetovnega mladinskega orkestra, kot solist in komorni glasbenik pa koncertiral v Sloveniji, Švici, Srbiji, Bosni, Avstriji, Italiji, na Madžarskem, Poljskem in Hrvaškem.

Do konca sezone bodo na sporedu še štirje abonmajski koncerti. Najprej tradicionalni koncert 26. decembra, ki vsako leto (dvakrat!) napolni dvorano celjskega Narodnega doma, sledil mu bo februarski koncert s klarinetistom Slavkom Kovačičem, profesorjem na Univerzi v Mariboru, ki že vrsto poučuje tudi na celjski glasbeni šoli. Ena naših vodilnih violistk Gea Pantner Volfand bo nastopila maja na zadnjem abonmajskem koncertu te sezone. Pred tem, marca, bosta na koncertu v celjski stolnici zazveneli skladbi Stabat Mater Luigija Boccherinija ter Religioso Slavka Osterca.

Poleg pestrega nabora skladb od baroka do glasbe 20. stoletja, bodo zvesti poslušalci letos slišali tudi dve noviteti, ki ju bosta za orkester napisala Dušan Kneževič in Igor Feketija. Oba sta Celjana, enako tudi letošnja solista, Gea Pantner Volfand ter Klemen Golner, in tudi na novoletnem ter marčevskem koncertu bodo solisti Celjani. Celje in z njim povezani umetniki so namreč osrednja ideja letošnje sezone. Nenazadnje, tudi Slavko Osterc je del svoje mladosti preživel kot učitelj v Celju.

Celjski godalni orkester sestavljajo profesionalni in ljubiteljski glasbeniki. Ustanovljen je bil leta 1945 na pobudo Karla Sancina, od leta 1988 pa je njegov dirigent in umetniški vodja Nenad Firšt. Poleg rednih abonmajskih koncertov v domačem mestu orkester redno koncertira tudi po drugih slovenskih krajih in v tujini.