Novice

Nova koncertna sezona Zavoda Celeia Celje – nocoj otvoritveni koncert s triom viol

11. oktober 2023

V novi koncertni sezoni so na Zavodu Celeia Celje pripravili raznovrsten program skladb domačih in tujih skladateljev iz različnih stilnih obdobij, koncertne večere pa so tudi tokrat oblikovali v dveh ciklih. 

Dogodke koncertnega abonmaja povezuje ideja, ki jo opiše znan latinski pregovor »Tres faciunt collegium«. Običajno ga prevajamo kot »trije tvorijo zvezo« ali »trije so že družba«. Priljubljena praksa komornega muziciranja kaže, da so se glasbeniki nekoč in danes radi in pogosto povezovali v trojice, o čemer pričajo tudi številne pomembne skladbe, nastale za te ansamble. Doma in po svetu uveljavljene umetnice in umetniki se bodo tokrat v Celju predstavili v različnih zasedbah trojic. Od najpogostejših, kot sta klavirski in pihalni trio, do tria viol, ki ga na koncertnih odrih redko slišimo.

S prav takšno zasedbo bodo 11. oktobra v Narodnem domu otvorili Koncertni abonma. Celjanka Maja Rome je prav za koncert v Celju k sodelovanju povabila še kolega iz Nizozemske in Hrvaške. Maja Rome, profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani, je po končani Glasbeni šoli Celje študirala v Ljubljani in Detmoldu. Delovala je kot soloviolistka Slovenske filharmonije, kot solistka in komorna glasbenica pa nastopa na koncertih in festivalih doma in v tujini. Emile Samama Cantor je mednarodno iskan solist in pedagog, ustanovni član znamenitega godalnega kvarteta Orpheus. Študiral je v rojstni Nizozemski in v Parizu, sodeluje s številnimi evropskimi orkestri in poučuje na več univerzah v Nemčiji in Španiji. Krešimir Petar Pustički je profesor na Akademiji za glasbo v Zagrebu in ugleden solist, ki ga kritiki uvrščajo med najboljše hrvaške godalce. Bil je prvi violist ansambla Zagrebški solisti, kot komorni glasbenik pa pogosto nastopa s sestro in bratom v godalnem triu PST.

8. novembra bo nastopil Zagrebški pihalni trio, ki v sedanji sestavi Dario Golčić, oboa, Bruno Philipp, klarinet, in Žarko Perišić, fagot nadaljuje dolgoletno tradicijo tega pihalnega komornega ansambla, ki v Zagrebu neprekinjeno deluje že več kot 50 let. Ansambel je krstno izvedel več kot 100 del domačih skladateljev, danes pa mu svoje skladbe posvečajo številni hrvaški in tuji skladatelji. Zagrebški pihalni trio je dobitnik prestižnih nagrad, kot sta Vatroslav Lisinski in Milka Trnina. Poleg dolgoletne koncertne dejavnosti je posnel tudi 19 albumov, pospremljenih s pohvalnimi kritikami ter nominacijami za nagrado porin v kategoriji za najbolje izvedene skladbe hrvaških skladateljev.

17. januarja je na sporedu koncert treh vrhunskih glasbenikov z mednarodnimi karierami, ki od leta 2021 nastopajo tudi v klavirskem triu. Violinista Janeza Podleska poznamo kot dolgoletnega koncertnega mojstra Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Zdaj deluje predvsem kot predan violinski pedagog in komorni glasbenik. Karmen Pečar Koritnik je pričela svojo glasbeno kariero že zelo zgodaj v Mariboru in dosegla vse, po čemer lahko solist hrepeni. Zdaj se osredotočeno posveča odmerjenemu koncertiranju in pedagoškemu delu. Poti obeh slovenskih glasbenikov so se prepletle z uglednim srbskim pianistom Aleksandrom Serdarjem, ki je ob razvejani mednarodni karieri svoj novi poklicni fokus našel prav v Sloveniji.

Prav poseben dogodek se obeta na ob marčevskem nastopu Franca Kosma in Jožeta Bogolina (20. 3.). Umetnika, ki v duu uspešno nastopata na domačih in tujih odrih, sta k sodelovanju povabila tri slovenske skladateljice. Brina Jež Brezavšček, Blaženka Arnič Lemež in Brina Zupančič že ustvarjajo skladbe, ki bodo ta večer zazvenele prvič. Franc Kosem, prejemnik nagrade Prešernovega sklada, je solo trobentač Orkestra Slovenske filharmonije, profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani in vodja Društva za trobilno komorno glasbo SiBRASS. Študiral je v Ljubljani in Karlsruheju, doslej se je predstavil na festivalih in koncertih po Evropi, na Japonskem, v Braziliji in ZDA. Jože Bogolin je po šolanju na münchenski visoki šoli za glasbo in gledališče prevzel oddelek tolkal na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet. Koncertira samostojno in sodeluje z uglednimi solisti in ansambli.

Trio Ardor, ki bo nastopil ob zaključku sezone 15. maja prihodnje leto, je manj običajna zasedba, nastala po zgledu ansambla, ki sta ga ustvarila veliki mojster tanga Astor Piazzolla in ameriški jazzovski saksofonist Gerry Mulligan. Zasedba harmonike, saksofona in klavirja, ki jo predstavlja Trio Ardor, je v glasbenem svetu precejšnja redkost. Trije inštrumenti so si med seboj enakovredni in vsak zasedbi doprinese svoj del; saksofon se približuje jazzovski in zabavni glasbi, harmonika omogoča avtentično izvajanje tanga in ljudske glasbe, klavir pa obe glasbili povezuje z evropsko klasično glasbeno tradicijo. Andrej Omejc je prvonagrajenec več državnih in mednarodnih tekmovanj, nastopa kot solist in komorni glasbenik z Ansamblom 4Saxess. Teja Udovič Kovačič je prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani, večkratna zmagovalka mednarodnih tekmovanj in uspešna solistka. Blaž Pavlakovič nastopa kot pianist in organist ter sodeluje s solisti in zbori.

Že četrt stoletja se celjskemu občinstvu v ciklu GM oder predstavljajo mladi glasbeniki, ki strokovno žirijo Glasbene mladine Slovenije prepričajo z doseženimi uspehi in izvirnimi sporedi. Letos bodo v Celju nastopili Zala Vidic, violončelo, in Anže Rupnik, klavir (22. novembra 2023), duo Accordipiano (10. januarja 2024), Godalni kvartet C’est la vie (6. marca), Trio Plamen (24. aprila) in kitarist Samo Novak (8. maja 2024).