Novice

Nov koncertni cikel v izjemnem ambientu Rudnika Sitarjevec v Litiji – glasbeni cikel sodobne eksperimentalne glasbe v rudniškem rovu 

Rudnik Sitarjevec Litija obiskovalcem ponuja vpogled v raznolikost geološke naravne dediščine ter bogastvo rudarskega izročila. Foto: arhiv Občina Litija

1. julij 2024

V Litijo prihaja nov glasbeni cikel, ki širi obzorja dojemanja zvoka in glasbe. Na prvem koncertu cikla bosta nastopili Irena Z. Tomažin in Tea Vidmar, uveljavljeni izvajalki vokalne improvizacije. 

Koncertni cikel, ki so ga organizatorji poimenovali 10 ° / 100 % je niz petih zvočnih dogodkov, ki se bodo odvili v naravnem ambientu izvoznega rova Rudnika Sitarjevec Litija. V ciklu bo nastopilo pet slovenskih ustvarjalcev sodobne eksperimentalne glasbe. Vsak od njih bo izvedel povsem unikaten koncert z zvočno improvizacijo v rudniškem rovu, z naslanjanjem na zvočne specifike prostora. Ime cikla pa nakazuje še druge specifike, rudniški rov namreč premore stalnih 10 °C in 100% vlažnost.

“Izvajalci, ki smo jih vključili v glasbeni cikel spadajo med vodilne domače ustvarjalce na področju sodobne eksperimentalne glasbe. Tovrstni glasbeni izrazi zaradi svoje zahtevnosti pogosto ostanejo preslišani in nerazumljeni, z umestitvijo izvajanj v atraktivna okolja, kar Rudnik Sitarjevec Litija zagotovo je, pa lahko ustvarimo večplasten dogodek, zanimiv tudi za publiko, ki sicer tovrstne glasbe ne spremlja. Unikatna dela, ki nastanejo zunaj koncertnih dvoran, lahko odpirajo nove smeri dojemanja glasbe in zvoka, z uporabo teh prostorov in njihovih zvočnih posebnosti pa publika prejme še dodaten kontekst,” je povedal Gašper Šinkovec, organizator programa v Kulturnem centru Litija in programski vodja novega koncertnega cikla. 

Rudnik Sitarjevec Litija – navdih za umetnike? 

Rudnik Sitarjevec Litija je sodobni podzemni muzej, ki ponuja vpogled v raznolikost geološke naravne dediščine, svet netopirjev, pajkov in gliv ter bogastvo rudarskega izročila. Je eno najbogatejših najdišč mineralov v svetovnem merilu, v njem se namreč pojavlja več kot šestdeset različnih mineralov. Čaroben svet litijskega podzemlja je v zadnjem obdobju navdih za različne likovne umetnike. Navdihuje jih izjemna barvitost rudnika ter zlasti sijaj sitarjevških mineralov. V rudniku lahko občudujete navdušujoče likovne stvaritve, ustvarjene s pigmenti, pridobljenimi na osnovi mineralov. “Rudnik Sitarjevec je poleg izjemne turistične atrakcije zanimiv prostor tudi za različne raziskovalce in umetnike. Gostil je že številne ustvarjalce in veseli nas, da s sodelovanjem Kulturnega centra Litija širino glasbenega programa še dodatno bogatimo,” je povedala Mojca Štepic, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije, upravljavca Rudnika Sitarjevec Litija.

Na prvem koncertu, 5. julija, bosta nastopili Irena Z. Tomažin in Tea Vidmar, uveljavljeni izvajalki vokalne improvizacije. Kot duet sta prvič nastopili na 13. izdaji festivala Brda Contemporary Music Festival leta 2023. Njun nastop je poln prepletanja bogate glasovne zakladnice, raznolikih ritmičnih vzorcev, nenavadnih zvokov in petja krajših melodičnih sekvenc, približevanja in oddaljevanja, igranja s prostorom in ustvarjanja celovitosti zvočne krajine. V nadaljnjih dogodkih bodo v okviru cikla nastopili še: Elvis Homan, Ana Kravanja, Andrej Kobal ter Gašper Selko. Projekt finančno podpira Ministrstvo za kulturo RS.

Na prvem koncertu cikla 10 ° / 100 % bosta 5. julija nastopili Irena Z. Tomažin in Tea Vidmar, uveljavljeni izvajalki vokalne improvizacije.


Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja