Novice

Iz vsebine …

RAZGLEDI DOMA IN PO SVETU 

31. podelitev Kozinove nagrade 
17 let Jazz Ravne 
Naročilo Berlinske filharmonije skladatelju Vitu Žuraju 
Koncert skladateljev Konservatorija za glasbo in balet Maribor 

V SPOMIN 

Žiga Brank in Volodja Balžalorsky: V spomin violinistu, prof. Igorju Ozimu (1931–2024) 
Zoran Škrinjar: V spomin pianistu Eugenu Indjicu (1947–2024) 

REPORTAŽE 

Tanja Babnik: 20 let Waldorfske glasbene šole 
Metka Sulič: Ko ajda zori, mladinski muzikal 
Branka Kljun: 35. Mladinski pevski festival Celje 
Branka Rotar Pance: Olimpijske fanfare, 6. Mednarodna glasbena olimpijada na Cipru 
Jure Juvan: 50. obletnica orkestra Mandolina Ljubljana 
Tisa Mrhar: Kekec in škrat Skovik, nova mladinska opera 
Tisa Mrhar: Naša pesem Maribor 
Marina B. Žlender: 37. Slovenski glasbeni dnevi 

Naziv cvetoča pomlad bi si letos lahko nadela izvirna literatura glasbenega gledališča za mlade. Odrsko dogajanje so zapolnili profesionalni glasbeniki, pa tudi najmlajši, ki čaroben odrski prah odkrivajo tudi v svojem šolskem okolju. S pravim podvigom se lahko pohvalijo osnovnošolci v Črnem vrhu nad Idrijo, kjer so sami izpeljali premiero novega mladinskega muzikala. Kako velik je bil angažma in kako se je celotna šola pripravljala na dogodek, si lahko preberete v slikoviti reportaži. In seveda smo letošnjo pomlad zelo ponosni tudi na naše mlade ambasadorje slovenske glasbene kulture na 6. Mednarodni olimpijadi. Naši tekmovalci so se ovenčali s kar dvema žlahtnima medaljama in se vrnili v domovino z izkušnjami ter spomini za vse življenje. Sol našim reportažnim zapisom vedno dajejo pomembna praznovanja velikih in malih jubilejev predanih glasbenikov, združenj, društev. V letošnji pomladi smo kar težko sledili vsem dogodkom, tako da smo bili veseli novinarske »okrepitve« s samih žarišč praznovanj. 

POGOVORI 

Aleksandra Gartnar Kastelic: Skladateljica Uršula Jašovec 
Mateja Rot: Lovro Korošec, baritonist 
Aleksandra Gartnar Kastelic: Tomaž Habe, skladatelj 
Ana Erčulj: Aldo Kumar, skladatelj
Aleksandra Pavlovič: Žare Prinčič, dirigent, skladatelj 
Mateja Rot: Martyna Basta, skladateljica 
Mateja Rot: Iztok Koren, multiinstrumentalist 

Neizčrpen vir vprašanj in še bolj širokih odgovorov ponujajo pogovori, ki tokrat, prav po čudnem naključju, odkrivajo ustvarjalne svetove skladateljev. V osrednjem pogovoru, namenjenem letošnjemu jubilantu Aldu Kumarju, se lahko ustavite na skladateljevih željah in morda med njimi izberete sebi najbližjo. Morda pa vas bralna gorečnost takoj zapelje še v Pariz ali pa v slovensko pogorje, morda spoznate nov svet na Poljskem ali pa domače odre z mladimi glasbeniki. Seveda jim v naši reviji vedno namenimo vsaj delček pozornosti. In če se boste težko odločili, katerega intervjuvanca izbrati najprej, naj vas k raziskovanju spodbudi tale misel: »Komponist , v nasprotju s poustvarjalcem, ne more biti pokvarjen človek, ker se to sliši v njegovih kompozicijah.« 

NADALJEVANKA, ESEJ 

Aleksandra Pavlovič: Glasbeni Prometeji, Debussy 
Damjana Zupan: Srečno, korepetitor! 

Letošnji letnik bogatita s svojimi razmišljanji dve esejistki. Obe pianistki, obe raziskovalki številnih področij in vendar zelo različni v pisavi, izrazu in tudi izboru tem. Prva je v svoj pisateljski atelje povabila kar Clauda Debussyja z vsemi njegovimi obrazi ter preobrazbami, druga pa nam trka na vest in spodbuja k drugačnemu razmišljanju o vlogi pianista v komorni igri. 

ZELENA GLASNA 

Uroš Rojko: O poslušanju in decibelih 

Letošnjega jubilanta tokrat spoznavamo tudi kot pisca ekoeseja. Njegova krajša različica eseja, ki je nastal med skladateljevim delom v umetniškem odseku akademikov, posebej podčrtuje aktivno poslušanje glasbe in vpliv sodobne tehnologije na razumevanje, percepcijo in končno tudi na zdravje poslušalcev. 

ODMEVI IN RECENZIJE 

Odmevi in recenzije razpirajo široko pahljačo. Recenzenti ocenjujejo dosežke s področja zabavne glasbe, glasbe za otroke, izjemnih glasbenih dogodkov ter abonmajskih ciklov. Prispevke za letošnjo zadnjo tiskano revije Glasna so napisali: Aleksandra Gartnar Kastelic, Jure Juvan, Matej Krajnc, Marina B. Žlender, Mateja Rot, Metka Sulič, Polona Gantar in Tisa Mrhar. 

GLASNI STRIP 

Martin Ramoveš: Že vrabci čivkajo … o neki nagradi 

Aktualno in perečo temo iz slovenskih glasbenih logov je to pot upodobil mojster Martin Ramoveš. Kaj že čivkajo vrabci na strehah slovenskih glasbenih hramov?