Novice

Najboljša glasba za valentinovo 

14. februarja 2022

Danes je 14. februar, dan zaljubljencev, ko goduje sveti Valentin. Praznik je k nam prišel z Nizozemske. Pravijo, da ima Valentin ključ do korenin, kar kaže na prebujanje narave. Ljubezen ni nekaj, kar bi lahko merili v enotah ali darilih. Ob večerji in prižganih svečah manjka le še nekaj lepe glasbe za vašo ljubljeno osebo.

Najbolj znana ljubezenska zgodba je tista italijanska, o Romeu in Juliji. Marsikateri skladatelj je iskal navdih ravno v njej (Gounod, Prokofjev, Berlioz in pod krinko West Side Story, Bernstein) . 

Vsekakor pa je najbolj romantična uvertura Čajkovskega iz leta 1886. Najbolj znan trenutek je veličastna ljubezenska tema, ki je tudi glavna sestavina filmske glasbe in televizijskih oglasov.

Če načrtujete dolg večer, je najbolj primerna Wagnerjeva opera Tristan in Izolda. Gre za srednjeveško zgodbo o prepovedani ljubezni. Wagnerja je pri skladanju navdihovala prav njegova prepovedana ljubezen z Mathilde Wesendonck. 

Če pa želite slišati le del umetnine, pa prisluhnite Preludiju in Ljubezenski smrti (Prelude und Liebestod). Ta odlomek iz Wagnerjeve opere iz leta 1865 se začne s slavnim Tristanovim akordom in k vam prinese čudovit in bogat orkestrski zvok, ki prikazuje zaljubljenost dveh naslovnih junakov. Previdno pa z vinom, ampak najbrž nimate v bližini kakšnega nevarnega ljubezenskega napoja. 

Če si želite še več Wagnerjeve ljubezenske navdahnjenosti, lahko prisluhnete tudi Petim pesmim za ženski glas (1857–58), imenovane tudi Wesendonck Lieder (Wesendonckine pesmi), za katere je besedila napisala prav Mathilde Wesendonck. 

Če pa že govorimo o pesmih, pa lahko prisluhnete še kakšnemu fantastičnemu Schubertovemu samospevu. Tudi on je velikokrat uporabljal ljubezenske teme.

Ni treba, da je glasba dolga, lahko uporabite Elgarjev Salut d’amour, ki traja le tri minute. Elgar je to ganljivo in preprosto delo za violino in klavir kot zaročno darilo dal ženi Alice, septembra 1888. Pripis oziroma posvetilo »Carice« na vrhu partiture je mešanica njenih dveh imen, Caroline in Alice.

Rahmaninovov Drugi koncert za klavir se pojavlja v filmu Bežno srečanje (Brief Encounter) režiserja Davida Leana in zahvaljujoč temu ga vedno neizogibno povezujemo z romantiko. Če ne bi želeli cel večer le poslušati glasbe, vabljeni k ogledu tega filma.

Skrjabin v Pesmi ekstaze z orkestralnimi vrhunci, kričečimi trobentami in vedno glasnejšo in mogočno dinamiko ter z opisi kot so »zelo odišavljeno«, »z občutkom naraščajoče opojnosti« in »s čutnim užitkom, ki postaja vse bolj ekstatičen« jasno kaže, kaj je ruski skladatelj imel v mislih. Zato je ravno prava za zaključek večera.

Seveda pa omenjene skladbe lahko poslušate tudi druge dni v letu. 

AS