Novice

Mednarodna poletna šola Akademije za glasbo UL – Academia Musicæ Labacensis

25. avgust 2020

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani že šesto leto zapored organizira poletno šolo, a prvič v tako obširni obliki, saj so do zdaj izvajali le program stare glasbe. Letošnja Academia Musicæ Labacensis je veselje in izziv za vse sodelujoče pri pripravi in izvedbi, z njo bodo znova dokazali, da jih tudi virus ne more ustaviti pri snovanju in izpeljavi dogodkov, ki bogatijo tako strokovno kot ljubiteljsko javnost, saj je ta že lačna novih znanj in koncertov.

Seminar za violončelo in komorno igro vodi profesor Gal Faganel, ki deluje tudi v Združenih državah Amerike. Orgelski seminar in z njim povezana glasbena doživetja izvajata profesorja UL AG Renata Bauer in Andrej Misson, kot gost se jima bo pridružil skladatelj Gašper Jereb. Kitarski festival je v domeni predavateljev – Andreja Grafenauerja, Tomaža Rajteriča, Katje Porovne Silič in Izidorja Erazma Grafenauerja, iz Zagreba pa je v goste prišel Krešimir Bedek. V »Zbirni točki« za violo in komorno glasbo so se s slušatelji zbrali v Parizu živeči irski violist Garth Knox ter predavatelja, Nizozemec Emile Samama Cantor ter domačinka Maja Rome.

Koncerti mentorjev in udeležencev poletne šole bodo na sporedu od 26. do 30. avgusta. Prvi na sporedu bo koncert študentov nagrajencev in absolventov kitare UL AG, in sicer 26. avgusta ob 20.30 v atriju Akademije za glasbo, v okviru Kitarskega festivala pa bo potekal tudi drugi koncert (27. 8. na isti lokaciji), na katerem bo nastopil duo violinista Matjaža Porovneta in kitaristke Katje Porovne Silič. V petek pripravljajo v atriju glasbeno dopoldne s koncertom udeležencev in mentorjev »Zbirna točka« za violo in komorno igro, ob 18. uri pa v Uršulinski cerkvi svete trojice mojstrski tečaj orgel in zaključni koncert udeležencev iz razreda izr. prof. Renate Bauer. Hkrati bo v atriju akademije tudi flamenko večer z naslovom »Patio«, ki se bo zaključil s koncertom Urške Centa in Izidorja Erazma Grafenauerja. V soboto in nedejo pripravljajo ob 19.00 v Veliki dvorani Palače Kazina koncert udeležencev in mentorjev viole in komorne igre.

Organizatorji ob tem sporočajo, da je število mest na koncertih omejeno. Obiskovalce vljudno prosijo, da v prostore Akademije za glasbo in Palače Kazina vstopajo z lastnimi zaščitnimi maskami, upoštevajo predpisano medsebojno razdaljo ter sledijo navodilom osebja.

V začetku septembra bo seminar za petje, ki ga bo na povabilo vodstva in pevskega oddelka UL AG izvedla umetnica svetovnega slovesa, v Argentini rojena in v Avstriji živeča Slovenka Bernarda Fink Inzko. 

Več o poletni šoli si lahko preberete tukaj.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja