Novice

Kulturna kibla koroških umetnikov

23. februrarja 2022

Kultura je za narod ena izmed vrednot, ki jih predvsem v zadnjih nekaj letih jemljemo za preveč samoumevne. Vse premalo se zavedamo pomembnosti, ki jo ima umetnost. Ne samo kot nosilka skupne zgodovine, ampak tudi vzor mladim in vloga pri njihovem razvoju ter ohranjanju skupnosti. V času koronavirusa pa je kulturno dogajanje popolnoma zamrlo. Po skorajšnjem koncu pandemije marsikatera društva skušajo svoje delovanje obuditi in se vrniti nazaj na stare tirnice, ponekod pa nastajajo celo nova društva.

Eno izmed takih je tudi Kulturna kibla –  mladinsko društvo, ki se zavzema za lokalni razvoj na področju kulture. Njihov namen je medsebojna podpora pri ustvarjanju, prirejanju dogodkov in organiziranju projektov. Mladim umetnikom omogočajo sodelovanje, druženje in priložnost za ustvarjanje. Predvsem pa je društvo nastalo zaradi tega, ker v manjših krajih po Sloveniji mladi nimajo tolikšne možnosti za izražanje svojih talentov.

Društvo je plod treh ustanoviteljic (Ivane, Monike in Vesne), ki so se lani julija odločile, da stvari vzamejo v svoje roke in začnejo ustvarjati dogodke in projekte na Koroškem, ki bi spodbudili mlade k sodelovanju in ustvarjanju. Osredotočajo se pretežno na Zgornjo Mežiško dolino, pod kar spadajo kraji Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje in Ravne na Koroškem. Organizirajo glasbene, literarne, likovne in kulturne večere. Cilji teh prireditev so predvsem to, da se mladi ustvarjalci predstavijo tudi izven šole in doma ter si nabirajo izkušnje. Med glasbene prireditve spadajo glasbeni festivali, akustični koncerti in razni glasbeni natečaji. Poleg tega pa organizirajo tudi prireditve s področja likovne umetnosti (razstave, delavnice, likovni natečaji,…), literarne in medijske umetnosti (literarni večeri, natečaji, filmski festival, diskusije, branje poezije in literarnih del,…) ter razna izobraževalna predavanja in delavnice. Sodelujejo tudi z drugimi društvi in posamezniki.

Ker je društvo neprofitno, sami nimajo prihodka in se trudijo projekte izvajati z minimalnimi stroški. Tako jih lahko sami podpremo z udeležbami na dogodkih, ki jih organizirajo, s sodelovanjem pri projektih, z donacijami ter nudenjem brezplačnih najemov prostorov in opreme.

Pred kratkim so pričeli z ustvarjanjem novega projekta z naslovom Beseda s kulturnikom, h kateremu vabijo mlade – med 14. in 29. letom – da z njimi delijo svoje umetniške dosežke in se predstavijo pred širšo publiko. S tem želijo dati mladim priložnost, da svoje ustvarjanje in perspektivo predstavijo javnosti . Spodbuditi želijo umetnike, da z njimi delijo svoja dela in misli v obliki intervjuja, ki bo objavljen v spletni rubriki, letni publikaciji in seveda tudi na družbenih omrežjih. Namen tega projekta je okrepiti glas kulture na Koroškem, saj premore ogromno skritih talentov. Želijo pa vzpostaviti tudi dialog med kulturniki, ki ga, sploh v tem času, primanjkuje.

  Neža Verbovšek

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja