Novice

Končana je 5. mednarodna glasbena olimpijada – slovenski predstavniki so se odlično odrezali!

Zarja Robar, Ana Dvoršak in Urh Štrakl

7. maj 2022

V soboto, 7. maja 2022, je prek videopovezave potekala zaključna slovesnost 5. mednarodne glasbene olimpijade Ljubljana 2022 (5th  IMuO), ki sta jo letos “na daljavo” organizirali Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani in Zveza Glasbene mladine Slovenije. Tekmovanje je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Tekmovanja se je v dveh starostnih kategorijah udeležilo 33 udeležencev, sicer nagrajencev nacionalnih glasbenih olimpijad iz sedmih evropskih držav: Cipra, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske in Slovenije.  V prvi kategoriji  so tekmovali osnovnošolci v starosti od 12 do 15 let, v drugi kategorji pa srednješolci, stari od 16 do 19 let. Od 2. do 6 maja so potekala pisna preverjanja glasbenih znanj ob uporabi aplikacije Exam.net. Žiranti so v tem času ocenili posnetke pevskih nastopov in avtorskih skladb, ki so jih tekmovalci posneli že v pripravljalnem obdobju. V obeh skupinah so po trije tekmovalci z najvišjim skupnim seštevkom točk prejeli zlata priznanja, tekmovalci, uvrščeni od 4. do 6. mesta srebrna priznanja, vsi ostali udeleženci pa bronasta priznanja. 

V prvi kategoriji so žiranti iz osmih držav zlate diplome podelili najvišje uvrščenemu tekmovalcu iz Litve Jokūbasu Kulevičiusu, drugouvrščeni Paulini Stoškutė (prav tako iz Litve), tretja zlata nagrajenka pa je bila slovenska predstavnica Zarja Robar z Osnovne šole Antona Ingoliča Sp. Polskava! Takoj za njo sta se na četrto in peto mesto uvrstila Urh Štrakl z Osnovne šole Prebold in Ana Dvoršak z Osnovne šole Destrnik-Trnovska vas. Vsi trije slovenski udeleženci so se izvrstno izkazali v pisnem delu, tako sta Urh Štrakl in Ana Dvoršak prejela še posebno nagrado za odlično opravljen teoretični del tekmovanja. 

Žiranti so v obeh starostnih skupinah podelili tudi posebno nagrado za izvirno avtorsko skladbo –  v prvi skupini sta jo prejela Poljak Mateusz Szapański in Litvanka Paulina Stoškutė – nagradi za odličen pevski nastop pa sta prejela Litvanec Jokūbas Kulevičius in naša tekmovalka Zarja Robar.

Čestitamo slovenskima tekmovalkama in tekmovalcu in seveda profesoricama Rebeki Bračič z OŠ Antona Ingoliča Sp. Polskava in Bojani Hrovat z OŠ Prebold in profesorju Ernestu Kokotu z OŠ Destrnik-Trnovska vas.

V drugi skupini so se pomerili tekmovalci v starosti 16 do 19 let. Prva tri mesta (in zlato diplomo) so prejeli Rugilė Garbaliauskaitė, Jokūbas Žvaliauskas (oba Litva) in Hellika Otsar (Estonija), srebrne diplome pa Markos Kalavas (Ciper), Hanna Grete Rebane (Estonija) ter Poljakinja Malwina Wiaduch. Slednja je skupaj z Rugilė Garbaliauskaitė osvojila tudi posebno nagrado za izvirno kompozicijo.

Na zaključni slovesnosti so prisotne nagovorili dr. Branka Rotar Pance, predsednica slovenskega organizacijskega odbora 5th IMuO;  Dušan Bavdek, prodekan za mednarodno dejavnost na UL Akademiji za glasbo; Nenad Firšt, generalni sekretar Zveze Glasbene mladine Slovenije in predsednik žirije 5th IMuO; ter Ene Kangron (Estonija), predsednica Mednarodnega akademskega komiteja glasbene olimpijade.

Zaključna slovesnost je po mnenju udeležencev pomenila veličasten praznični dogodek, ki je z glasbo in videoposnetki okronal vse dogodke  5th IMuO.  Šesta mednarodna glasbena olimpijada bo potekala l. 2024 na Cipru.

Informacije o 5th  ImuO Ljubljana 2022 ( program, vsebine tekmovanja in rezultati) so dostopne na spletni strani tekmovanja  https://www.imuo2022.com/.