Novice

iz vsebine …

TISKANA IZDAJA (izid: 23. decembra 2021)

 

RAZGLEDI DOMA IN PO SVETU

Novice
V spomin: Anton Kolar, Bernard Haitink

MLADI IN GLASBA

Aleksandra Gartnar Kastelic: 50 let orglarske šole v Ljubljani
Veronika Brvar: Glasbeni center Edgar Willems, direktorica Mateja Tomac Calligaris

V rubriki Mladi in glasba tokrat predstavljamo dve šoli zunaj uradnega javnega sistema glasbenega izobraževanja, ki pa s svojim delom že vrsto let bogatita slovenski glasbeni prostor. Posebno pozornost namenjamo 50. obletnici orglarske šole v Ljubljani, v pogovoru z direktorico Glasbenega centra Edgar Willems Matejo Tomac Calligaris pa razkrivamo dosežke izvirne metode poučevanja glasbe.

REPORTAŽE

Tomaž Gržeta: Flores musicae
Marina B. Žlender: Beneški bienale
Ingrid Mačus: 18. tekmovanje Frédérica Chopina
Marina B. Žlender: Forum nove glasbe
Mateja Rot: Ars Electronica Linz

Reportažne vsebine potujejo skozi različna obdobja, s tremi prispevki pa nastavljajo ogledalo glasbi našega časa. Posebno vrednost v tej reviji ima predstavitev letošnjega svetovnega tekmovanja Frédérica Chopina v Varšavi, kjer smo se veselili nastopa našega pianista Aleksandra Gadžijeva. Na obisk vrhunskih umetnikov pri nas pa opozarja zdaj že tradicionalni festival na Goriškem Flores musicae.

POGOVORI

Larisa Marjanović: Iztok Kocen, dirigent in skladatelj
Veronika Brvar: Patrik Greblo, svetovalec generalnega direktorja RTV Slovenija za glasbo
Marina B. Žlender: Matej Bonin, skladatelj
Andrej Lutman: Nina Dragičević, književnica, skladateljica, sociologinja
Mateja Rot: Evala, zvočni umetnik
Mateja Rot: Tuomas Laitinen, ozvočevalec živega

Fokus tokratnih pogovorov je sodobna ustvarjalnost. Z izbranimi sogovorniki odkrivamo nove zvočne svetove, zanimive pristope ter poglede na umetnost, se veselimo uspehov naših ustvarjalcev in razširjamo obzorja z dosežki svetovnih tekmovanj. Eden izmed osrednjih pogovorov je namenjen naši kulturni politiki oz. osvetlitvi novega poglavja, ki ga daje slutiti imenovanje svetovalca za glasbo generalnega direktorja RTV Slovenija. In ker revija Glasna redno spremlja mlade talente, daljši pogovor namenjamo tudi pravkar diplomiranemu dirigentu, aktivnemu glasbeniku in skladatelju.

PORTRETI

Jera H. Petriček: 90. rojstni dan skladateljice Sofie Gubaiduline

»Vedno si želim upirati se, plavati proti toku,« pravi Gubaidulinova. Sodobni umetnik ima zelo pomembno nalogo: združiti intuicijo in intelekt, slediti svoji ideji in jo oblikovati.
Portret naše stalne dopisnice z Dunaja osvetljuje skladateljičino poetiko, hkrati pa nas opozori na njen jubilej, ki se mu je poklonila svetovna glasbena javnost.

GLASBENI ESEJ

Sara Zupančič: Simfonija raja, 700. obletnica smrti Danteja Alighierija
Aleksandra Pavlovič: Glasbeni Prometej Chopin

»Za vsak odpovedani koncert ali predstavo nam je lahko žal, vendar je po sili razmer okrnjeni Dantejev jubilej prava izguba, saj smo spet zamudili priložnost, da bi pobliže spoznali tega izjemnega italijanskega pesnika,« beremo v poglobljeni predstavitvi avtorice eseja o italijanskem pesniku, ki pripada vsemu človeštvu, Danteju Alghieriju. In zakaj razmišljanje o pesniku objavljamo v naši glasbeni reviji? Vabljeni k branju.
Temo eseja Glasbeni Prometej je navdihnilo legendarno tekmovanje pianistov v Varšavi, posvečeno pesniku klavirja Frédéricu Chopinu. Kaj je avtorici eseja, predvsem pa pianistki z interpretacijo Chopinove sonate pripovedoval Aleksander Gadžijev … »Zašel je ‘tja’, kamor naj človek ne bi vstopal. Vrnil se je kot junak puščavnik, in če ga prav pozorno pogledamo, se vrača kot Prometej, ki nam vedno znova prinaša ogenj: ogenj Glasbe, ki nasiti duše ljudi, če le znajo poslušati in slišati.«

NADALJEVANKA

Jera H. Petriček: Verdi in njegovi libretisti, Beseda v odnosu do glasbe, 4. del
Matej Krajnc: Društva, pobude in samoizdaje, Kantavtorstvo na Slovenskem, Ostra melodija peresa, 7. del

Nadaljevanki v letošnji sezoni podčrtujeta pomen umetniške besede v glasbi in prepletanje dveh različnih poti izraza. Kako se uresničujejo pesniki, izvirni avtorji na tako imenovani popularni sceni in kakšen pomen so beseda, verz, poezija dobili v opernih libretih? Zadnji del nadaljevanke kantavtorjev osvetljuje neodvisno produkcijo in prireditve, ki odpirajo poti nadarjenim ustvarjalcem šansonov, nadaljevanka o povezavah med libretisti in skladatelji pa bo morda razblinila predsodek o odnosu popularnega skladatelja do opernega besedila.

ODMEVI IN RECENZIJE

Recenzentske strani tokrat izpolnjujejo ocene posnetkov in koncertnih doživetij. Med njimi so dosežki mladih, pa tudi edinstvene prireditve, ki so se zapisale v zgodovinski spomin prvih in neponovljivih izvedb. Recenzenti decembrske Glasne so Aleksandra Gartnar Kastelic, Andrej Lutman, Borut Smrekar in Marina B. Žlender.

GLASNI STRIP
Martin Ramoveš: Preživetje na odru

Glasba v stripu podčrtuje avtorski pristop in avtorjevo široko delovanje, tudi v glasbi.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja