Novice

Iz vsebine


MLADI IN GLASBA

Helena Gardina: Vodenje s tehtnico in pinceto, pogovor s Heleno Meško ob zaključku mandata predsednice Zveze slovenskih glasbenih šol
»Moram izpostaviti pomen dostopnosti do glasbenega izobraževanja, tudi otroci s podeželja smo bili že pred desetletji deležni kakovostnega glasbenega šolanja. Če tega ne bi bilo, bi se moja poklicna pot zagotovo drugače zasukala.« To je le ena izmed misli, ki jih je z nami delila Helena Meško. Kakšno pa je še njeno razmišljanje o dobrem vodji ob zaključku mandata razvejane mreže slovenskih glasbenih šol in zakaj je slovenska zveza edinstvena v Evropi, pa preberite v poglobljenem pogovoru.

REPORTAŽE

Ana Erčulj: Skandinavski zbori med pandemijo
Uroš Mijošek: Madžarska v spopadanju s pandemijo
Breda Pretnar: SNG Balet Ljubljana in novi umetniški vodja
Breda Pretnar: List iz zgodovine Opera in baleta Ljubljana
Mateja Rot: Festival CTM 2021: Simpozij o prihodnosti glasbenih ekosistemov
Marina B. Žlender: 7. Slowindova pomlad
Med reportažnimi zapisi vam bo prav gotovo vzbudil pozornost naslov prispevka … o prihodnosti glasbenih ekosistemov … Prav zdaj je pravi čas za razmislek o prihodnosti glasbenih sistemov in teži bremena, ki jo v prihodnost prinaša predolgo pandemično obdobje. Kaj vse je prinesla nova resničnost naši vzhodni sosedi, kako so ovire premagovali v Skandinaviji in, seveda, kakšna je bila koncertna ponudba pri nas? Pogledali bomo še globlje v zgodovino in osvežili spomin na zlata leta SNG Opera in balet Ljubljana, ki v to pomladno obdobje vstopa z osveženo novo umetniško ekipo. 

POGOVORI 

Ana Erčulj: Neda Rusjan Bric, vodja kandidature obeh Goric za Evropsko prestolnico kulture; GO! Evropska prestolnica kulture Nova Gorica & Gorica 2025! 
Aleksandra Gartnar Kastelic: Lana Trotovšek, violinistka, prejemnica nagrade Prešernovega sklada 2021
Veronika Brvar: Marko Hribernik, dirigent, novi umetniški direktor SNG Opera Ljubljana 
Aljaž Bastič: Henning Kasten, režiser prenosov klasične glasbe: »Vsak režiser – vsak dober režiser – v svojih delih pusti določen podpis.« 
Mateja Rot: Halsey Burgund, lovilec glasov in zvočni arheolog 
Andrej Lutman: Štefan Kardoš, pisatelj, prejemnik nagrade kresnik Z izbranimi sogovorniki tokrat posegamo na različna področja – od ustvarjalnega procesa do producentskega, umetniškega vodenja, od magije doživetja na odru do lovljenja magije v mikrofon oziroma v kamero. In kaj ima vseh šest izbranih sogovornikov skupnega? Prav gotovo so to popolna zavezanost, predanost in navdušenje nad delom, ki mu posvečajo svoje ustvarjalno življenje. 

KULTURNA POLITIKA 

Anuša Plesničar: Slovenska kulturna krajina – MIKRO 1 
Metka Sulič: Nova Gorica in Gorica leta 2025 »go borderless« 

»Razmislek o okostenelih dogmah in praksah znotraj slovenske kulturne krajine nas rad pripelje do spoznanj, ki večinoma pu stijo okus grenkobe kot pa tisto nekaj sladkega, kar je še v »tako zdravem« 21. stoletju sploh dovoljeno okusiti. Med epidemijo se nepravilnosti ali, bolje rečeno, kontradikcije slovenske kulturne politike izrisujejo kar same.« Takšen je udaren uvod naše raziskovalne novinarke, glasbenice in muzikologinje Anuše Plesničar, ki s tem prispevkom odpira poglavje kulturne politike širšega obdobja. Glede na to, da avtorica sama uresničuje prehajanje iz teorije v prakso in nazaj, ima tovrstni razmislek še posebno težo. Na področje kulturne politike posega tudi muzikologinja Metka Sulič v razmišljanju okvirne predstavitve programa EPK 2025. Ob prvem branju in predstavitvi se lahko vprašamo: Kaj pa glasba? Ostroumen kritični pregled ponuja tudi rešitve. 

PORTRETI 

Jera H. Petriček: Dirigent Nikolaus Harnoncourt, glasbenik z lastnim mnenjem 
Matej Krajnc: Mojmir Sepe, klavirske promenade 

»Kdo je bil Nikolaus Harnoncourt? Violončelist ali dirigent? Muzikolog ali praktik? Je bil skrajnež in glede česa? Zapustil namreč ni le ogromne zbirke posnetkov, od renesančne in baročne glasbe, vseh Bachovih kantat prek oper do Beethovnovih simfonij; ampak tudi več knjig esejev o glasbi.« S temi besedami nas avtorica prispevka Jera H. Petriček popelje na popotovanje spoznavanja zanimivega interpreta, ki je kljuboval toku okostenele tradicije in s tem ustvaril novega. Drugi portretiranec, ki se mu je posvetil neumorni raziskovalec popularne slovenske glasbe Matej Krajnc, razširja vedenje o poti nedavno preminulega skladatelja, dirigenta, vsestranskega glasbenika, predvsem pa prijetne osebnosti, ki je na slovenski popularni sceni prisegala na profesionalnost. 

GLASBENI ESEJ 

Aleksandra Pavlovič: Poleti onkraj resničnosti z Robertom Schumannom, Glasbeni Prometeji, 3. del 

Zapiski pianistke nas znova vabijo na ponotranjenje glasbe, na vstop v umetniško delo z besedo in neizmerno domišljijo. Vrednost tokratnega zapisa pred nas postavlja tudi večno porajajoča se vprašanja, s katerimi je Schumann nagovarjal svoje predhodnike in predvsem sopotnike. Kdo so bili člani njegove bratovščine in koga med glasbeniki bi danes prepustili v Davidovo bratstvo? 

NADALJEVANKA 

Jera H. Petriček: Beseda v odnosu do glasbe – libreto, 1. del 
Tadej Stolić: Uslišati jazz, 4. del: Pisana inštrumentalna barvitost in podrejenost harmonije 
Matej Krajnc: Kantavtorstvo na Slovenskem, Ostra melodija peresa, 4. del: 1985–1986 

Obdobje tišine in delovanja na daljavo je ponudilo priložnosti za branje in tudi raziskovanje kompleksnejših tem. Našima ustaljenima rubrikama s področja jazza in popularne glasbe v tej številki pridružujemo še nanizanko iz klasične glasbe. V ris nadaljevank vstopamo z libreti in osvetlitvijo Wolfganga Amadeusa Mozarta ter njegovega odnosa do besede. 

ODMEVI IN RECENZIJE 

V tokratne odmeve smo ujeli nove knjižne izdaje, zgoščenke, filme in seveda spletne glasbene dogodke, kakor tudi številne refl eksije in razmišljanja v času strožjih ukrepov in zaprtja dejavnosti. Za Glasno so svoje recenzentsko pero nabrusili Aleksandra Gartnar Kastelic, Andrej Lutman, Ingrid Mačus, Anuša Plesničar, Tadej Stolić, Metka Sulič in Marina B. Žlender. 

GLASNI STRIPI

Martin Ramoveš: Zdravilne vibracije, glasba v stripu

Z veseljem po dolgih letih najavljamo novo rubriko, v kateri namesto besed spregovori likovna beseda. Kanček humorja in dobre želje vam pošiljamo že s prvimi »zdravilnimi vibracijami«.