Novice

Glasna – iz vsebine tiskane številke

Glasna, letnik 51, številka 1, februar–april 2020 (datum izida: 27. marec 2020)

RAZGLEDI DOMA IN PO SVETU
Glasnin razglednik najavlja glasbeno leto, v katerem bodo posebej odmevale obletnice znamenitih skladateljev, pa tudi poustvarjalcev. Jubilantom se bomo posvetili še v drugih rubrikah, za prvo seznanitev pa ponujamo le nekaj informacij. Pomlad vedno odmeva v znamenju podelitev nagrad s tekmovanj in tudi za življenjsko delo. Nekaj tekmovalne »strasti« boste morda začutili ob objavi rezultatov. In seveda naš razglednik potuje po slovenskih in tujih prizoriščih, zato še posebej vabim k branju poročil o edinstvenem popotovanju projekta dua Janez Dovč – Boštjan Gombač in Beograjskega festivala.

MLADI IN GLASBA

Ivana Čemažar: Evrovizijsko tekmovanje mladih glasbenikov
Ivana Čemažar: Ruben Hudnik, hornist
Aleksandra Gartnar: Pogovor na temo Tekmovanja Antonio Janigro
Helena Filipčič Gardina: Rastem z glasbo, 5. del
Eva Širca: Mednarodni teden glasbene pedagogike
Marina B. Žlender: Dnevi harmonike

»Človek se z glasbo ne ukvarja zaradi tekmovanj. Prava motivacija za vadbo in igranje pride iz ljubezni do glasbe, iz navdiha ob poslušanju drugih, in ne iz primerjanja, kdo je na papirju dobil točko več ali manj,« nam je v pogovoru zaupal član žirije svetovnega tekmovanja violončelistov, poimenovanega po Antoniu Janigru, Milan Hudnik. To je misel, namenjena mladim glasbenikom, ki svoje mojstrstvo izkazujejo na tekmovanjih, pa tudi številnih zanimivih prireditvah, s katerimi na svojo dejavnost opozarja Akademija za glasbo. Tokrat poročamo o dveh akademijskih prireditvah in dveh mednarodnih tekmovanjih. Že tradicionalno v pogovoru predstavljamo mladega glasbenika in nadaljujemo z avtorskim esejem Rastem z glasbo.

JUBILEJ
Vse najboljše, Glasbena mladina Slovenije!
Utrinki z osrednje slovesnosti ob 50-letnici GMS izpostavljajo le del dejavnosti, ki že pol stoletja razveseljuje in bogati naš glasbeni prostor.

Fotografija: Foto klub Portorož

REPORTAŽE
Vanessa Nina Borsan: Digitalna muzikologija
Helena Gardina Filipčič: Tartinijevo leto
Anuša Plesničar: Carpe artem
Petra Rakić: Wozzek v züriški operi
Mateja Rot: Danny Elfman, skladatelj filmske glasbe
Mateja Rot: Festival Ment 2020
Eva Vene: Ema freš

Reportažni zapisi so tokrat vsebinsko široko razpredeni in odprti po slovenskih prizoriščih različnih žanrov in tudi v svet. Poročila odkrivajo vedno bolj priljubljen mariborski komorni ciklus Carpe artem, zdaj že mednarodno uveljavljen festival Ment, zanimiv poskus odkrivanja mladih talentov s popularne scene Ema freš ter prireditve, ki bodo pri nas zaznamovale Tartinijevo leto. Mednarodna obzorja razpirajo odmev s predstave v züriški operi, berlinsko srečanje s skladateljem filmske glasbe Elfmanom in razmišljanje o digitalni muzikologiji.

POGOVORI
Petra Rakić: Urška Štrekelj, pianistka in glasbena pedagoginja
Aleksandra Gartnar: Jelena in Igor Cvetko, z zgodbo in glasbo do umetnosti
Andrej Lutman: Tomaž Rauch, skladatelj, pevec, inštrumentalist
Anuša Plesničar: Pogovor na temo nove slovenske opere Marpurgi
Andrej Lutman: Moira, pevka s prekmurskih ravnic
Mateja Rot: Evija Vēbere, latvijska pevka in producentka
Mateja Rot: Sturle Dagsland, avantgardni norveški duo

Jelena in Igor Cvetko

Jubilantka letošnjega leta je tudi Glasbena mladina Slovenije, zato posebej izpostavljamo dva obletnična pogovora z ustvarjalci, ki žlahtnijo programe naše organizacije. Jelena in Igor Cvetko ter Tomaž Rauch odpirajo vedno nove poti, s svojo iskrenostjo in predanostjo snovi pa so nam dobrodošel svetilnik v nasičenem prostoru praznih vsebin. S poudarkom na vsebini izzveni tudi pogovor pred premiero nove slovenske opere Marpurgi skladateljice Nine Šenk. Srečanje z drugimi žanri nam odkrivata pogovora, ki sta nastala na festivalu Ment, in odmev s prekmurskih ravnic, pogled v tujino razkriva pogovor s pianistko in pedagoginja Urško Štrekelj.

EPISTOLA
Mitja Gobec: Dragi Lojze!
Koncert, na katerem so zazvenela zborovska dela izjemnega opusa skladatelja in akademika Lojzeta Lebiča, je imel zgodovinske razsežnosti. Naj tokrat odmeva v posebnem nagovoru v pisemski obliki. Pismo je bilo odposlano na naslov našega izjemnega ustvarjalca.

Fotografija: Andrej Grilc

PORTRET
Marina B. Žlender: Luka Juhart, akordeonist in skladatelj
Lahko smo veseli in ponosni, da je letošnji Prešernov nagrajenec naš stalni sodelavec, saj njegova razmišljanja vsaj enkrat na leto obogatijo strani Glasne, mladi glasbeniki pa vpijajo njegov navdih in črpajo znanje na vsakoletnem poletnem taboru v Murski Soboti. Čestitkam nagrajencu Luki Juhartu v imenu vseh sodelavcev revije Glasna se pridružujemo tudi s tokratnim portretom.

ODMEVI IN RECENZIJE
Ocene zgoščenk, odmevi z glasbeno-gledaliških predstav, nastopi mladih glasbenikov, enodnevnega jazzovskega festivala in še zapis s torkovih večerov so tokratna bera naših recenzentov. V pomladni Glasni so za nas ocenjevali Aleksandra Gartnar, Andrej Lutman, Črt Sojar Voglar, Eva Vene, Marina Žlender in Tadej Stolić.

Revijo Glasna naročite na tej
POVEZAVI.