Novice

Glasbeno darilo profesorju Božidarju Tumpeju

13. september 2019

Prvi septembrski večer je bil v Viteški dvorani Festivala Ljubljana pravi praznik fagotizma na Slovenskem. Prireditev z naslovom »Profesorju« je bila glasbeno darilo profesorju in fagotistu Božidarju Tumpeju ob njegovi 90-letnici. Na koncertu, organiziran je bil na pobudo Zorana Miteva in Aleksandra Spasiča, je nastopilo kar enaindvajset fagotistov. Glasbeniki so prav za to priložnost pripotovali iz različnih krajev, tudi iz Beograda, Sarajeva, Niša in Zagreba. Med nastopajočimi je bil tako prvi diplomant profesorja Tumpeja gospod Goran Marinkovič ter številni mladi fagotisti. V znak zahvale svojemu prvemu mentorju je na koncertu nastopil Duo Claripiano, svojemu dedku je zapela njegova vnukinja Inez Osina Rues. Vabilu so se odzvali tudi številni skladatelji in prav za to priložnost napisali svoja dela. Krstne izvedbe prav za izbrano zasedbo fagotistov so na slavnostnem koncertu doživela dela Nenada Firšta, Leona Firšta, Tomaža Burkata, Edina Hadžiča in Gorana Marinkoviča.

Fagotist Božidar Tumpej se je rodil leta 1929 v hrvaškem kraju Kotoriba. Glasbeno se je najprej izobraževal na Ptuju, kjer je preživel otroška leta, pozneje v avstrijskem Gradcu in Ljubljani. Diplomiral je v Beogradu 1954. leta, nato se je izpopolnjeval v Ženevi, magistriral pa pozneje1970.  v razredu prof. Ivana Turšiča v Beogradu. 

Njegova razgibana glasbena pot ga je vodila na številne odre doma in tudi po Evropi. Na festivalu moderne glasbe v Bayreuthu je leta 1953 pritegnil pozornost švicarskega dirigenta in profesorja Victorja Desarzensa; na njegovo povabilo je 1954 odpotoval v Švico in tam ostal vse do 1962. Sloves si je utrdil kot solo fagotist lozanskega Komornega orkestra in kot profesor na tamkajšnjem Konservatoriju. Po vrnitvi v Beograd 1962 se je kot prvi fagotist zaposlil v filharmoničnem orkestru. Leta 1982 se je preselil v Slovenijo ter od takrat do upokojitve deloval kot prvi fagotist orkestra SNG Opera in balet Ljubljana ter profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je poučeval fagot in komorno igro. Profesor Tumpej je prejemnik številnih nagrad in priznanj. Nekaj jih je prejel že kot dijak in študent na takratnih državnih tekmovanjih. Kot študent je dosegel tudi največji uspeh: drugo mesto na prestižnem mednarodnem tekmovanju ARD v Münchnu 1954. leta. Visoki priznanji, nagrado za najboljšo izvedbo v sezoni 1969/70 mu je 1970. leta podelilo Društvo glasbenih umetnikov Srbije, 1976. leta pa mu je Društvo glasbenih umetnikov Beograda podelilo nagrado za najbolje izvedeni recital v sezoni. Profesor Tumpej je bil 1981. leta nagrajen tudi z zlatim znakom Beograjske filharmonije. 

Fagotist Božidar Tumpej je kot solist in tudi član različnih komornih sestavov koncertiral po vsej Evropi. Sodeloval je z izjemnimi glasbeniki kot so Yehudi Menuhin, André Lardrot, David Ojstrah, Paul Hindemith, Charles Dutoit ter mnogimi drugimi. Kot solist je igral ob spremljavi različnih orkestrov, med drugimi z Beograjsko filharmonijo, Lozanskim komornim orkestrom, Komornim orkestrom iz Mainza, Simfoničnim orkestrom iz Dubrovnika, Makedonsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter sodeloval s številnimi dirigenti: David Oistrah, Charles Dutoit, Anton Kolar, Anton Nanut, Vančo Čavdarski, Radivoje Spasić ter Ernesto Barbini.

Močan pečat na njegovi glasbeni poti pa je pustilo tudi pedagoško delo. Poučeval je na Konservatoriju v Lozani, na Srednji glasbeni šoli  Josip Slavenski v Beogradu, na fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu ter nazadnje tudi na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Njegovi študenti so priznani koncertanti ter komorni in orkestrski glasbeniki, zaposleni v simfoničnih, radijskih in opernih orkestrih v Sloveniji in tujini.

Na svojega profesorja imajo lepe spomine, zato so se v tolikšnem številu odzvali vabilu. Za organizacijo posebnega večera pa gre iskrena zahvala vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri izpeljavi tega prazničnega dogodka, še posebej  strokovnim sodelavkam Festivala Ljubljana in direktorju Festivala Ljubljana, gospodu Darku Brleku.

Suzana Furlan Mitev