Novice

Filharmonični spletni abonma

12. maj 2020

Trenutna svetovna kriza ob izbruhu epidemije je s službenih mest domov napotila množico uslužbencev. Med njimi so tudi glasbeniki – profesorji, solisti, zboristi ali pa orkestrski člani. Tako po domovih vsak na svoj način preživlja ta prisilni dopust, ki so ga številni s pridom izkoristili. Mnogi so končno dobili čas „potrenirati“ tiste težje pasaže ali tiste odseke simfonij, zaradi katerih se orkester na vaji vsakič znova ustavlja. Vseeno pa so tudi glasbeniki, tako kot vsi ostali državljani, po vsem tem dolgem času začeli razmišljati, kako splezati iz te godlje in se ponovno združiti z ožjimi sodelavci. Pri tem so najbolj prikrajšani tisti, ki so vajeni skupinske igre, saj vemo, da je druženje večjega števila oseb v enem prostoru prepovedano.

A želja po družnem muziciranju je močna in člani Slovenske filharmonije so prišli do izvrstne zamisli. Skupaj z novim vršilcem dolžnosti Matejem Šarcem bodo v naslednjih nekaj tednih pripravili Filharmonični spletni abonma. Kot vemo, se je koncertna sezona zaključila mnogo prekmalu in zbor ter orkester nista izvedla kar lepega števila načrtovanih koncertov. Gre torej za nekakšen nadomestek temu, kar ob običajnih razmerah orkester ponuja občinstvu na abonmajskih četrtkih in petkih. Pobuda za takšno potezo je prišla s strani simfonikov samih, ki so se dobro organizirali v manjše (komorne) zasedbe.

Tako bodo poslušalci dobili možnost doživeti vsaj drobec žive klasične glasbe. Na ta način bosta orkester in zbor Slovenske filharmonije ohranila stik s svojim občinstvom in preko spletnega sveta morda pritegnila tudi koga, ki sicer na njihove koncerte ne zahaja. Za prihajajoči cikel so glasbeniki pripravili 20 koncertov. To je povsem prostovoljna gesta, saj so se instrumentalisti odpovedali simfonični ter pevci zborovski glasbi in se primarno zatekli h komorni igri.

Koncerti bodo seveda potekali v skladu z vsemi navodili, zato so med prvimi na sporedu godalci in tolkalci, ki pri igranju lahko nosijo zaščitne maske. Muziciranje v lastni veliki dvorani Marjana Kozine jim daje možnost, da se držijo predpisane razdalje med osebami ter kljub temu ohranijo kvaliteto izvedbe. Slednja je za glasbenike izrednega pomena in ker Slovenska filharmonija zasebne snemalne opreme nima, bo za zajem zvoka poskrbel Radio Slovenija.

Orkester v želji, da bi njihove izvedbe slišalo več ljudi, na abonmaju ob četrtkih in petkih ponovi program. Sedaj pa bo na spletnem abonmaju vsak koncert povsem drugačen. Člani zbora in orkestra so namreč sami pripravili toliko raznolikega materiala, da se bo z njim napolnilo vseh dvajset glasbenih večerov. Sedaj imamo vsi možnost z domačega naslanjača prisluhniti živi klasični glasbi za katero ni potrebno čakati v vrsti za karto, sedeti strogo na enem mestu in se vzdržati komentiranja.

Do vseh dvajset koncertov bomo poslušalci lahko prišli preko facebook povezave https://www.facebook.com/slovenskafilharmonija/  ter s klikom na spletno stran Slovenske filharmonije  https://www.filharmonija.si/v-zivo/. Spored koncertov pa je objavljen na https://www.filharmonija.si/koncerti/filharmonicni-spletni-abonma/. Koncerti se bodo začeli v četrtek, 14. 5. in končali 9. 7. 2020 ter bodo potekali vsak četrtek in petek ob standardni 19.30 uri. Ob določenem terminu programa le kliknemo na dano povezavo in uživamo v prenosu.

Ivana Čemažar