Novice

Festival Maribor 2022: Odličnost in srčnost

Vetrinjski dvor; foto Janez Klenovšek/Narodni dom Maribor

15. september 2022

Nocoj se s koncertom Otvoritev, na katerem bo kot solist nastopil Alexander Gadjiev, pričenja Festival Maribor 2022. 

Festival si je med domačimi in tujimi ljubitelji klasične glasbe ustvaril ugled prireditve, ki si drzne premikati meje in stopati tudi po manj uhojenih poteh, a s svojimi premišljenimi koncertnimi sporedi kljub temu poskrbi za navdušujoča glasbena doživetja, s katerimi uspešno nagovarja tako najzahtevnejše glasbene poznavalce kot tudi tiste, ki v svet klasične glasbe šele vstopajo. 

Od svetovno najbolj uveljavljenih in iskanih solistov do domačih mladih upov 

Po petih letih se na festivalski oder vrača pianist Alexander Gadjiev, čigar mednarodna kariera je po uspehu na mednarodnem pianističnem tekmovanju F. Chopin in laskavem naslovu »BBC-jev umetnik nove generacije« lani doživela meteorski vzpon. Na festivalu bo nastopil dvakrat, in sicer na otvoritvenem koncertu s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor pod vodstvom dirigentke Gianne Fratta, kjer mu bomo prisluhnili v Koncertu za klavir in orkester št. 2 Frédérica Chopina, ter na recitalu, kjer se bosta trem Chopinovim skladbam pridružila Fantazija Roberta Schumanna in Spev za varstvo zemlje sodobnega ameriškega skladatelja Kyla Ganna.

Na festival se vrača tudi Simon Trpčeski, ki je z lanskimi nastopi v vlogi festivalskega rezidenčnega glasbenika požel uspeh tako v strokovnih sferah in medijskih odzivih kot tudi pri občinstvu. Izjemni glasbenik bo letos znova poskrbel za vznemirljiva glasbena sodelovanja z mednarodno uveljavljenimi glasbenimi kolegi z zahodnega Balkana ter slovenskimi glasbeniki, s katerimi spleta intenzivna nova sodelovanja. 

Ponovno bodo gostili tudi dirigenta Gabriela Bebeşelea. Karizmatični Romun, ki je lani navdušil s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, se letos predstavlja s Transilvanskim državnim filharmoničnim orkestrom in sporedom, ki obljublja razkošje melodij, ritmov in temperamentov s podpisi Béle Bartóka, Zoltána Kodályja in Györgyja Ligetija, poleg teh pa še z redko slišanim draguljem, Beethovnovim Koncertom za violino, violončelo, klavir in orkester

Z bleščečo mednarodno kariero se lahko pohvali še ena slovenska festivalska gostja, Nika Gorič. Priljubljena mariborska sopranistka bo nastopila na koncertu z naslovom Nova prijateljstva. Če omenimo, da bodo ob njej na odru še Simon Trpčeski, violinist Benjamin Ziervogel in violončelist Gal Faganel, na sporedu pa ob klavirskem triu Josepha Haydna in Johannesa Brahmsa tudi samospevi Karla Jeraja, Johannesa Brahmsa, Clare Schumann in Gustava Mahlerja, potem je jasno, da bo druženje, ki ga najavlja naslov, zares dragoceno. 

Nika Gorič bo za glasbo in petje navdušila tudi najmlajše občinstvo. Skupaj z Adriano Magdovski sta za dojenčke in malčke pripravili koncert Zapoj z menoj, tradicionalno matinejo v čudovitem ambientu Viteške dvorane Pokrajinskega muzeja Maribor. Za družine z otroki od petih let dalje pa bodo poskrbeli s tolkalnim sekstetom Louie’s Cage Percussion in hudomušno glasbeno dogodivščino Bumtastično.

Ob skrbi za mlade poslušalce Festival Maribor vselej poskrbi tudi za mlade glasbene talente. Tokrat so na festivalski oder povabili dvojico mariborskih glasbenih upov: violončelista Ariela Veija Atanasovskega in violinistko Zalo Frangež

Ob mladih upih seveda ne smemo pozabiti omeniti sodelovanja s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor, katerega dijaki se bodo na festivalu predstavili z ansamblom za novo glasbo .abeceda. Ta sicer standardna komorna zasedba je hkrati platforma, ki mladim skladateljem daje priložnost, da predstavijo nova dela. Festivalski koncertni spored bodo oblikovala dela Tilna Lebarja, Alastairja Whita in Dréja A. Hočevarja, pred koncertom pa bodo dijaki sodelovali na glasbeni delavnici. Festival Maribor tako tudi letos spodbuja kreativnost in povezovanje mladih glasbenih ustvarjalcev ter jim omogoča, da sooblikujejo festivalski utrip. 

O SPOREDIH 

Letošnji koncertni sporedi prinašajo natanko to, kar pri Festivalu Maribor cenita tako strokovna javnost kot občinstvo: premišljeno kombinacijo vrhunskih glasbenih mojstrovin, ki ponujajo priložnost za občudovanje virtuoznosti in razkošnih talentov svetovno uveljavljenih festivalskih gostov, a tudi uvid v globje plasti njihove ustvarjalnosti, analitičnost in  ponotranjanje, iz katerih izrastejo izjemne interpretacije, zaradi katerih so ti glasbeniki tako cenjeni in iskani. 

Z Alexandrom Gadjievom, ki mu je prav Chopinova glasba odprla pot na svetovne glasbene odre, bomo uživali v Koncertu za klavir in orkester št. 2 Frédérica Chopina. Skladbam poljskega romantika bo namenjen tudi večji del samostojnega recitala, ki nam bo tega izjemnega pianista pokazal še v intimnejši podobi. 

Tudi Simona Trpčeskega, ki na svetovnih odrih navdušuje z osupljivo širino svojega ustvarjanja, bomo znova lahko občudovali v raznolikosti, saj bo postregel z vsem: od mogočnega Klavirskega kvarteta št. 3 v c-molu, op. 60 Johannesa Brahmsa, ki sodi v vrh skladateljevega komornega ustvarjanja in komorne glasbe nasploh, preko mojstrovin Béle Bartóka in Györgyja Ligetija, raziskovalcev ljudske glasbene dediščine, ki nas bodo popeljale v skrivnostno divjino Transilvanije, pa vse do skladb skladateljev, ki krojijo sodobno romunsko glasbeno krajino, kot je Dan Variu. Trpčeskega bomo videli tudi v vlogi subtilnega spremljevalca Nike Gorič, ki je za svoj festivalski nastop izbrala samospeve Karla Jeraja, Johannesa Brahmsa, Clare Schumann, Alme Mahler in Gustava Mahlerja.Njegov iskrivi temperament pa bo zasijal ob sodelovanju z glasbenimi kolegi, pravimi uigranimi virtuozi, ki jih povezujejo balkanske korenine. Skupaj bodo festivalu ponovno podarili navdušujoč, presenečenj poln večer. Po vratolomni glasbi Guillauma Connessona bomo slišali Koncert za marimbo brazilskega skladatelja Neya Rosaura v izvirni priredbi Vlatka Nuševa, zaključek pa bo pripadel glasbi Pandeja Šahova, obarvani z makedonsko toplino. Vmes bodo glasbeniki odložili note in pripravili presenečenje ter tako našim opisom Festivala Maribor kot drznega in radovednega iskalca neuhojenih glasbenih poti dali piko na i. 

Med 15. in 24. septembrom nas torej znova čaka izjemno festivalsko dogajanje, polno poleta in vznemirljivih glasbenih trenutkov, zaznamovanih z odličnostjo in srčnostjo!

https://www.festivalmaribor.si/program/