Novice

Enkratna priložnost za ogled originalnega prepisa Simfonije št. 6 Ludwiga van Beethovna

30. marec 2019

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani bo v sredo, 3. 4. 2019 med uvodnim koncertom 34. Slovenskih glasbenih dnevov v Cankarjevem domu razstavila originalni prepis v času njegovega nastanka še neobjavljene Simfonije št. 6. v F-duru, op. 68, “Pastoralne” Ludwiga van Beethovna, ki jo je pred 200 leti domnevno podaril ljubljanski Filharmonični družbi. Originalni prepis je sicer v lasti Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani.

Na koncertu bo Simfonični orkester Akademije za glasbo izvedel to slavno delo. V odmoru koncerta bodo lahko obiskovalci koncerta od blizu videti, kako je bila simfonija zapisana v originalu, pridodani pa so tudi nekateri lastnoročni Beethovnovi pripisi in oznake. Delo bo razstavljeno v Gallusovi dvorani.

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani posveča v letu praznovanja 80-letnice ustanovitve Beethovnovemu delu veliko pozornost, saj bo poleg njegove koncertne izvedbe skupaj z Narodno univerzitetno knjižnico v Ljubljani in Založbo Univerze na Primorskem izdala tudi faksimile razstavljenega dela z znanstveno obdelavo partiture s strani priznanih slovenskih strokovnjakov. Obeta se torej enkratna in izredno redka priložnost, da se obiskovalci koncerta seznanijo s tem edinstvenim primerkom partiture, ki je danes del zakladnice slovenske kulturne dediščine.

Več o sami partituri, njeni zgodovini in faksimilu, ki se pripravlja, lahko preberete na spletni strani Akademije za glasbo:
https://www.ag.uni-lj.si/raziskovalna-dejavnost/zaloznistvo/faksimile-beethovnove-simfonije-st-6.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja