Novice

Dvajset dodatnih zaposlitev za SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Maribor

3. september 2023

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je skupaj z vodstvoma operno-baletnih gledališč SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor predstavila nove zaposlitve v baletnih ansamblih. V septembru bo tako realiziranih 15 zaposlitev v mariborskem baletu, pet pa v ljubljanskem za obdobje dveh let.

Ob tem je ministrica poudarila, da imamo v Sloveniji dva vrhunska nacionalna baletna ansambla, ki sta mednarodno uspešna, imata bogato zgodovino in tradicijo, obenem pa da je bilo sistemsko urejanje tega področja popolnoma zanemarjeno. V prvi fazi bodo zaposlili plesalce, nato pa dolgoročno uredili položaj baletnikov, da bodo lahko bolje načrtovali svoje kariere in ne živeli v negotovosti. Za nadaljnje sistemsko urejanje področja baleta bo na Ministrstvu za kulturo ustanovljena delovna skupina, ki bo pripravila dolgoročnejše rešitve v dialogu s stroko in socialnimi partnerji.

Odzivi so bili izredno pozitivni, med drugim je direktor SNG Maribor Danilo Rošker dejal, da gre za zgodovinski trenutek, »saj se po 20-ih letih urejajo prekarne zaposlitve«, medtem ko je umetniški direktor baleta pri SNG Maribor Edward Clug napovedal svetlo prihodnost v novem, zdravem in zakonsko urejenem sistemu. Tudi direktor SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter se je ministrici zahvalil in komentiral, da bodo nove zaposlitve izjemno pomagale h gradnji trdnega pristnega jedra ljubljanskega ansambla. Umetniški direktor ljubljanskega baleta Renato Zanella se je strinjal, da bo odločitev ministrstva zagotovila stabilnost umetniškosti in krepila razvoj te umetnosti.

JP