Novice

Dirigentka Andreja Šolar dobitnica dveh nagrad na mednarodnem dirigentskem tekmovanju v Brašovu v Romuniji

Andreja Šolar, foto: arsismundi.com

29. junij 2022

Med 18. in 23. junijem je v Brašovu v Romuniji potekalo mednarodno tekmovanje dirigentov simfoničnih orkestrov, kjer je slavila slovenska glasbenica, dirigentka Andreja Šolar. V naši reviji smo jo pred leti že lahko spoznali kot izjemno uspešno dirigentko Orkestra slovenske vojske. Tam je delovala skoraj 18 let, zdaj pa gradi mednarodno samostojno kariero in hkrati predaja znanje najmlajšim. 

Mednarodno Tekmovanje v Brašovu je edinstveno po svoji zasnovi, saj izbrane udeležence ocenjujejo člani simfoničnega orkestra in tako demokratično izberejo dirigente, s katerimi želijo sodelovati v prihodnosti. Letos je vabilo k sodelovanju po predloženem življenjepisu in posnetkih prejelo 132 dirigentov iz 45 držav. Med temi so žirantje nato izbrali 60 najbolj obetavnih, v finale pa so se uvrstili trije. Ob slovenski dirigentki Andreji Šolar še   Simon Chalk iz Velike Britanije in Kin Szeto iz Hong Konga. Prva nagrada in nagrada občinstva je bila podeljena britanskemu dirigentu Simonu Chalku, ki se lahko pohvali s pestrimi izkušnjami tako na področju klasične glasbe kot tudi t. i. »cross-over« programov. Simon Chalk je od leta 2016 umetniški vodja orkestra Southern Sinfonia, ob tem pa je stalni gost priznanih mednarodnih orkestrov. S svetovno znano skupino Il Divo je kot umetniški vodja in dirigent prepotoval ves svet. Drugo nagrado je orkester podelil obetavnemu kitajskemu dirigentu Szetu, ki se je šolal v ZDA in bil med ustanovitelji kitajskega orkestra mladih. Slovenska dirigentka Andreja Šolar je prejela tretjo nagrado in posebno nagrado za najboljšo žensko dirigentko na tekmovanju, s tem pa tudi priložnost najmanj dveh koncertov z orkestrom v prihodnji sezoni. 

Mednarodno tekmovanje v Brašovu pa ob posebnem ocenjevanju in nagradah odpira tudi vrsto priložnosti. Mlade dirigente na tekmovanju spremljajo tudi managerji šestih romunskih simfoničnih orkestrov in predstavniki svetovnih glasbenih agencij, med drugim tudi iz Amsterdama in Dunaja. 

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja