Novice

#coronaperformance: Lovorka Nemeš Dular, pianistka, klavirska pedagoginja in muzikologinja

2. maj 2020

Situacija v zadnjih mesecih se je na celem svetu postavila povsem na glavo. Kar naenkrat smo bili umetniki soočeni z dejstvom, da ne smemo na odre in da ne smemo več tkati vezi z občinstvom, za katerega pravzaprav smo tukaj. 

Že prvi teden karantene smo dobili kupček šolskih nalog za delo z obema otrokoma, ki še nista povsem samostojna, da bi vse to opravila brez pomoči staršev. Ta kupček je bilo treba najprej natisniti, urediti, preluknjati in spraviti v dve posebni mapi za oba otroka. Ta sistem sem zdaj dodobra osvojila in veščina mi bo gotovo koristila v prihodnosti. 

Naj opišem naše domače okoliščine. Službo imava oba, v prvi vrsti sem hvaležna za to. Mož dela od doma, jaz pa tudi poučujem preko spleta dva popoldneva v tednu. Vsako dopoldne mož sede za računalnik, jaz pa po pripravljenem zajtrku poskrbim, da se vsak otrok loti načrtovanega šolskega dela. Ker je mlajša hčerka šele v prvem razredu, nima veliko dela, porabim pa zanjo zaradi njene mladosti več energije kot za starejšo. 

Vsak dan je treba poskrbeti za (vsaj) pet (po mojih normativih – zdravih) obrokov na dan. Odhod v trgovino je vselej skrbno načrtovan: z dolgim seznamom, polno denarnico in vso zaščitno opremo vred, ki jo je treba z oblačili vred po prihodu domov skrbno izolirati/oprati.

Prve tedne sem se ukvarjala s tem, kako opraviti vse, kar je treba v 24 urah in pri tem ostati še normalen (biti spoštljiva tudi ko nisem dobro razpoložena, se nasmejati ob koncu dneva, se odklopiti ob pravem času ipd.). Ko sem po nekaj tednih to absolvirala – pri tem sta mi zelo pomagali moja optimistična življenjska naravnanost in sposobnost večopravilnosti – sem lahko začela spet razmišljati o sebi kot o umetnici. 

Ker zdaj več let bolj kot ne nastopam pretežno v komornih zasedbah, je bilo tole obdobje zame znova vrnitev v samoto in je name delovalo blagodejno kot meditacija. 

Tako je z navdihom in tehnično pomočjo mojega moža nastala serija posnetkov z imenom #coronaperformance. Prvi posnetek sem objavila na Youtube 29. 4. 2020. Je na spodnji povezavi:

Danes popoldne mu bo sledil še drugi in potem postopno še ostali. 

To je moj prispevek vsem tistim, ki me ne morete slišati in videti v živo. Zlagala pa bi se, če bi trdila, da ni tudi dejanje samoočiščenja in samouresničitve. 

Poslušajte glasbo in ostanite zdravi! 

Lovorka Nemeš Dular

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja