Novice

Celjski Koncertni abonma z uspešnimi solistkami in komornimi glasbenicami

14. oktober 2022

V novi koncertni sezoni so na Zavodu Celeia Celje pripravili glasbeni program s skladbami iz različnih stilnih obdobij, ki ga svojim poslušalcem ponujajo v dveh abonmajih.

Sezono celjskega Koncertnega abonmaja so v torek, 12. oktobra, v Narodnem domu otvorili s koncertom sopranistke Andreja Zakonjšek Krt in harfistke Urška Križnik Zupan, ki sta na spored uvrstili dela francoskih (Claude Debussy, Gabriel Fauré), slovenskih (Benjamin Ipavec, Katarina Pustinek Rakar) in nemških skladateljev (Robert Schumann, Richard Strauss).

Posebnost letošnjega Koncertnega abonmaja Zavoda Celeia Celje je izbor sodelujočih umetnikov, pravzaprav umetnic: v sezoni bodo namreč nastopile same izjemne dame, uveljavljene in iskane solistke ter komorne glasbenice. “Še v začetku 20. stoletja je ženska umetniška ustvarjalnost bila pogosto omejena zgolj na meščanske salone, kot skladateljice in izvajalke so se uveljavljale le v ozkih zasebnih krogih, v zadnjem stoletju pa vrhunske umetnice v pomembni meri sooblikujejo glasbeno življenje na evropskih in svetovnih odrih. Veseli smo, da lahko nekaj najbolj izstopajočih domačih in tujih koncertantk predstavimo tudi v našem mestu,” so zapisali organizatorji.

Novembra bo v Celjskem domu nastopil Roya Saxophone Quartet, v sestavi: Petra Horvat, Weronika Partyka, Betka Bizjak Kotnik, Joanna Blejwas (30. novembra 2022), januarja violinistki Božena Angelova in Tanja Sonc (Narodni dom, 18. januarja 2023), marca pianistka Simone Leitão (Narodni dom, 15. marca 2023), in ob koncu sezone pa še Kvartet flavt 4 Syrinx, ki ga sestavljajo Karolina Šantl Zupan, Marina Novak, Špela Benčina, Darja Zokić (Celjski dom, 17. maja 2023).

Že več kot dvajset let se celjskemu občinstvu v ciklu GM oder predstavljajo mladi glasbeniki, ki strokovno žirijo Glasbene mladine Slovenije prepričajo z doseženimi uspehi in izvirnimi sporedi. Tudi letošnji izbranci sodijo med najboljše umetnike svoje generacije. 

Na prvem koncertu GM odra bo 23. novembra v koncertni dvorani Glasbene šole Celje nastopil Trio à chanter (Klara Lužnik, klavir, Zala Frangež, violina, Ariel Vei Atanasovski, violončelo), 14. decembra v Celjskem domu kitarist Leon Ravnikar, meseca februarja bodo gostili violončelistko Emo Krečič in pianistko Saro Köveš, (Glasbena šola Celje, 22. februarja 2023), violistka Patricija Malovrh Mlačnik bo nastopila v Celjskem domu 19. aprila, na zadnjem koncertu GM odra pa bo nastopil akordeonist Andraž Malgaj (Celjski dom, 24. maja 2023).

Vstop na vse koncerte GM odra je brezplačen, cena posamezne vstopnice za Koncertni abonma pa je 10 €.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja