Na témo Novice

 30. obletnica Glasbenega poletja na gradu Podsreda

11. julij 2024

Obeležitev glasbenega jubileja pod taktirko Andreja Zupana

V junijski tiskani reviji Glasne se posvečamo obeležitvi 50. letnice Orkestra Mandolina Ljubljana, ki jo vodi Andrej Zupan, sloviti slovenski klarinetist, profesor klarineta in dirigent, a se s tem slavnosti še ne zaključujejo. Andrej Zupan letos namreč obeležuje še en glasbeni jubilej, in sicer 30. obletnico delovanja glasbeno-izobraževalnega programa Glasbeno poletje na gradu Podsreda. Slednji s svojimi raznovrstnimi glasbenimi izobraževalnimi dejavnostmi, ki jih vodi visoko usposobljen kader, in edinstveno lokacijo ponuja izvrstno priložnost za glasbeno popestritev poletja, hkrati pa predstavlja edinstveno vez med vsemi glasbeno-izobraževalnimi ustanovami.

Glasbeno poletje na gradu Podsreda

Glasbeno poletje na gradu Podsreda ima v Kozjanskem parku že dolgoletno tradicijo, letos pa nas čaka že kar trideseta zaporedna izvedba. V lokalnem okolju nosi še posebej pomemben pomen in tako velja za nepogrešljivo stalnico, ki v mirovanju poletnih počitnic popestri dogajanje tako za lokalno prebivalstvo kot tudi za obiskovalce zavarovanega območja. V resnici gre za glasbeno-izobraževalni program oziroma »poletno« glasbeno šolo, vrsto seminarjev, mojstrskih tečajev, koncertov, ki vse poletje potekajo na srednjeveškem gradu Podsreda na Kozjanskem. Seminarji na gradu Podsreda veljajo za edini tovrstni izobraževalni program na območju celotnega Kozjanskega, saj ponujajo vrhunsko glasbeno izpopolnjevanje in potekajo pod mentorstvom mednarodno priznanih glasbenikov, profesorjev in solistov. Lahko rečemo, da je ta izobraževalni program izrednega pomena za mlade, saj imajo tako priložnost za delo z vrhunskimi mentorji, s katerimi lahko navežejo stike in bodo tako bodisi njihovi bodoči mentorji bodisi člani strokovnih žirij na tekmovanjih. Poleg tega imajo seveda možnost kvalitetnega druženja z drugimi udeleženci, nastanitev v neposredni bližini gradu Podsreda ali v trgu Podsreda, ki je prav tako nadvse prijetna, za odmor pa lahko obiščejo kavarno na gradu ali pa se udeležijo vodenih ogledov po Kozjanskem parku, imajo pa tudi možnost korepeticij ter koncertiranja. Ne le za profesionalnega ali ljubiteljskega mladega glasbenika, ki se spoznava s konceptualnostjo glasbe in njeno javno obliko, temveč za prav vsakogar, ki si želi narediti nekaj več in se posledično zaposliti v soparici poletja, je tovrstna konstelacija dogodkov izvrstna priložnost. Izobraževalni dogodki veljajo kot čvrsta vez, člen, ki povezuje, ohranja in spodbuja delovanje celotne glasbeno-izobraževalne strukture, vse od javnega in zasebnega osnovnega, srednjega pa do visokošolskega in akademskega glasbenega šolstva. Celoten splet dogodkov poteka pod okriljem Javnega zavoda Kozjanskega parka, od leta 2009 pa je umetniški vodja Glasbenega poletja na gradu Podsreda Andrej Zupan.

Letošnja izvedba bo vključevala šest glasbenih seminarjev, ki potekajo od 3. julija do 17. avgusta, za šest različnih skupin instrumentov, katerih vodje bodo Luka Einfalt (evfonij in tuba), Andrej Zupan (klarinet), Nataša Paklar (flavta), Mario Kurtjak (kitara), Karmen Pečar Koritnik (violončelo) ter Oskar Laznik (saksofon).

Jure Juvan