Novice

25. sezona koncertnega cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška

2. maj 2019

V torek, 7. maja 2019 bo v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica zazvenela glasba prvega koncerta 25. sezone cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška, ki ga Kulturni dom Nova Gorica ob podpori Mestne občine Nova Gorica prireja v sodelovanju s Frančiškanskim samostanom Kostanjevica. Vsi koncerti bodo v dvorani Frančiškanskega samostana, razen prvega, ki bo v cerkvi.

V mesecu maju in juniju bo v prijetnem okolju Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici ponovno odmevala Glasba z vrtov svetega Frančiška. Duhovno moč tega izjemnega kulturnozgodovinskega bisera, ki se dviguje na markantni točki nad Novo Gorico in se obenem spogleduje s sosednjo Gorico, želijo v Kulturnem domu Nova Gorica oplemenititi še z glasbo. V sedmih izbranih glasbenih večerih bodo tako nadaljevali vsebinsko usmeritev, ki so jo začrtali že v prejšnjih sezonah in je bila z navdušenjem sprejeta tako pri njihovem zvestem občinstvu kot pri glasbenikih. Tudi v bodoče bodo predstavljali slovensko in ožje goriško, zamejsko in italijansko glasbeno ustvarjalnost ter poustvarjalnost. Priložnost bodo dali že uveljavljenim domačim in italijanskim glasbenikom, predvsem pa mladim glasbenim talentom, zlasti tistim z »goriških vrtov« z obeh strani meje, ki se šele uveljavljajo in si utirajo pot na koncertne odre. Glasbeni cikel, ki bo že 25. sezono potekal predvsem v duhu izmenjav glasbenikov in glasbe tega skupnega goriškega prostora, bo tako priložnost za ohranjanje in promocijo glasbene dediščine zgodovinsko povezanih mest Nove Gorice in Gorice ter za druženje ljudi na tem posebnem območju, kjer se stikajo različni narodi in prepletajo različne kulture.

Koncertni cikel bodo otvorili s koncertom Dekliške vokalne skupine Bodeča Neža, ki v cerkev Marijinega oznanjenja na Kostanjevici prinaša gregorijanske napeve. Sledil bo nastop domače mlade sopranistke Rebeke Pregelj in pianista Tadeja Podobnika, tretji koncert pa bo priložnost za tri glasbenike, ki so se kalili na prestižnem Državnem konservatoriju P. I. Čajkovski v Moskvi. Nastopili bodo violinistka Nadježda Budnickaja, violončelistka Sanja Repše in pianist Miha Štokelj. Na zadnjem majskem koncertu bo nastopil nekoliko nenavaden trio, ki ga tvorijo violinistka Mojca Batič, oboistka Ana Souza Leban in harfistka Tea Plesničar. Na prvem junijskem koncertu bodo že tradicionalno nastopili nagrajenci primorskih glasbenih šol na glasbenih tekmovanjih združeni pod koncertnim naslovom Mladi glasbeni biseri. Predzadnji koncert pod naslovom Breda Šček – poklon primorski glasbenici in skladateljici, ki nastaja v sodelovanju z SCGV – Slovenskim centrom Emil Komel iz Gorice, bo sklenil celodnevni mednarodni znanstveni simpozij posvečen Bredi Šček. 25. sezono koncertnega cikla pa bomo zaključili s tržaškim kitarskim duom. Nastopila bosta Marko Feri in Janoš Jurinčič.

Na prvem od letošnjih sedmih koncertov bo nastopila Dekliška vokalna skupina Bodeča Neža, ki v cerkev Frančiškanskega samostana prinaša gregorijanske napeve. Pod taktirko dirigentke Mateje Černic in ob spremljavi organista Riccarda Cossija bosta kot gosta nastopila tudi basist Enrico Correggia in violončelist Aleksander Sluga.

Mateja Černic je svoje dolgoletno udejstvovanje na področju dirigiranja okronala z magisterijem iz zborovskega dirigiranja na konservatoriju Bonporti v Trentu ter z visoko uvrstitvijo na italijanskem državnem tekmovanju za zborovodje Le mani in suono, kjer je dosegla tretje mesto. Kot pevka je sodelovala pri številnih uglednih sestavih. Od leta 2007 vodi DVS Bodeča Neža, s katero je sodelovala na raznih državnih in mednarodnih tekmovanjih, kjer je prejela visoka priznanja. Med letoma 2011 in 2014 je vodila ženski zbor Mens sonora, od leta 2014 pa vodi tudi Goriški komorni zbor. Redno sodeluje kot predavateljica na zborovskih seminarjih ter kot članica žirij na mednarodnih in državnih tekmovanjih.

Riccardo Cossi je diplomiral iz klavirja, orgel in kompozicije na konservatoriju G. Tartini v Trstu. Študiral je tudi čembalo, dirigiranje in komorno glasbo ter se udeležil izpopolnjevalnih tečajev s profesorji mednarodnega slovesa. Leta 2013 je ustanovil akademijo Accademia Organistica Tergestina z namenom, da bi razširil poznavanje orglarske dejavnosti in repertoarja. Deluje kot profesor orgel, improvizacije, klavirja in glasbene teorije. Je dirigent tržaškega univerzitetnega zbora, moškega zbora Alabarda Unicredit ter orkestra Diapason. Zaposlen je kot organist v tržaški stolnici sv. Justa.

Projekt Mysteria vitae Christi je Bodeča Neža prvič predstavila julija 2018. Dekliška vokalna skupina bo gregorijanske napeve iz različnih delov liturgičnega leta, od adventa, preko božičnega časa, do posta in velike noči, tokrat izvajala po celotni kostanjeviški cerkvi, pri čemer bo glasbeno harmonijo obogatila s prostorsko globino. Gregorijanski koral se bo prepletal z mojstrsko improvizacijo organista tržaške stolnice Riccarda Cossija, pri izvajanju korala pa bosta kot gosta nastopila basist Enrico Correggia in violončelist Aleksander Sluga. Meditativno vzdušje enoglasnih melodij, iz katerih izhaja zahodna vokalna polifonija, bodo obogatile še polifone skladbe iz različnih obdobij, od zgodnje renesanse do baroka.

Vstop je prost, prostovoljni prispevki so namenjeni vzdrževanju samostana.

Kulturni dom Nova Gorica