Novice

10. OkTuba fest Glasbene šole Kranj

28. oktober 2019

22. oktobra je bila dvorana Prešernovega gledališča Kranj polno zasedena – tako v delu za poslušalce kot na odru, kjer je skupaj nastopilo več kot 70 glasbenikov – večina seveda evfonistov in tubistov (učencev učitelja Uroša Koširja, ki poučuje na GŠ Kranj, GŠ Kamnik in GŠ Celje ter študentov Thomasa Rüedija, profesorja Univerze za glasbeno umetnost v Bernu in Luzernu), sodelovali pa so še učenci otroškega pevskega zbora pod vodstvom Ane Kresal in učenci harmonike pod mentorstvom Dejana Maleša. Koncertni večer je povezovala Katja Frelih Dobrovoljc.

V programu je bilo več presenečenj. Najprej nas je s svojim žametno mehkim tonom, ki ga zna izvabiti iz evfonija v skladbi Andante Cantabile navdušil solist, prof. Thomas Rüedi (ob klavirju ga je spremljala Jasmina Pogačnik). V nadaljevanju so nas presenetili študentje prej omenjenega profesorja (kar 11 iz vseh koncev sveta jih je za to priložnost prišlo v Kranj), še posebej s skladbo ”Sound painting” – ki je bila dejansko popolna improvizacija in tako v takšni obliki nikoli več ponovljiva. Nato so se predstavili še člani Tuba-evfonij ansambla Glasbene šole Kranj, ki se jim je v določenih skladbah pridružil še otroški pevski zbor in harmonikarji Glasbene šole Kranj. Za konec so zazvenele tri novitete: kvartet v sestavi Nina Tajč in Matija Mervič – evfonija ter Gašper Gortnar (avtor skladbe) in mentor Uroš Košir – tubi, so krstno izvedli skladbo Stop counting. Sledili pa sta še dve noviteti za tuba-evfonij ansambel: Valse Grotesque Leona Firšta ter MI6 vs. IMF Petra Tovornika. Seveda je sledil dodatek, kjer so se združili vsi nastopajoči – z zvoki Zemlja pleše je tako izzvenel nepozaben večer.

Zgodbe pišejo življenje in zgodba, ki jo je ustvaril mentor Uroš Košir z inštrumentoma evfonij in tuba, je res edinstvena. Že vrsto let se ”njegov” tuba-evfonij ansambel širi, saj vsako leto pridobi nove člane, učenci, ki zaključijo šolanje pa večinoma radi ostajajo del sestava, ki je bil ustanovljen pred desetimi leti. Zato so letos na svojevrsten način praznovali svoj 10. OkTuba fest! Skozi glasbo ustvarjati in izražati prijateljstvo zagotovo sodi med tiste zgodbe, ki so v življenju najvrednejše in to vsekakor uspeva omenjenemu mentorju, ki na ta način dviguje tudi prepoznavnost in veljavo sicer pogosto neupravičeno zapostavljenima inštrumentoma – tubi in evfoniju.

V dvorani tako niso svetile le luči, na odru so se bleščali inštrumenti in žarele so oči nastopajočih! Po koncertu pa ni manjkalo navdušenih izrazov publike. Če človek tega ne doživi, težko verjame, da je taka situacija lahko plod dela učiteljev in učencev nižje glasbene šole.

Petra Mohorčič,
ravnateljica Glasbene šole Kranj

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja