Akcènt

Katere obletnice bomo praznovali v letu 2021?

12. januar 2021

Stoletnico smrti Josipa Ipavca in Camilla Saint-Saënsa, petstoletnico smrti Josquina Despreza, pa tudi obletnico smrti Pauline Viardot, Piazzolle, Sweelincka, Verdija: to je le nekaj obletnic, ki jih bomo počastili v letu 2021.

Moški, ženske…

  • Skladatelj Josquin Desprez je umrl pred 500 leti, 27. avgusta 1521.
  • Skladatelj Jan Pieterszoon Sweelinck je umrl pred 400 leti, 16. oktobra 1621.
  • Antoine Forqueray, skladatelj in virtuoz na violi da gamba, se je rodil pred 350 leti, leta 1671.
  • Mezzosopranistka in skladateljica Pauline Viardot se je rodila pred 200 leti, 18. julija 1821, le nekaj mesecev pred Gustavom Flaubertom.
  • 100. obletnica smrti skladatelja in zdravnika dr. Josipa Ipavca. Vlada Republike Slovenije je leto 2021 razglasila za leto Josipa Ipavca. 
Josip Ipavec
  • 1921 sta se rodila slovenska skladatelja Primož Ramovš in Zvonimir Ciglič.
  • Istega leta, 1921, sta se rodila tenorista Franco Corelli (8. april) in Giuseppe di Stegano (24. julij), pa mezzo-sopranistka Sena Jurinac (24. oktobra), pianista György Cziffra (5. novembra) in Géza Anda (19. novembra) ter skladatelja Astor Piazzolla (11. marca) in Malcolm Arnold (21. oktobra).
  • Skladatelj Camille Saint-Saëns  je umrl pred stoletjem, 16. decembra 1921, prav kot Engelbert Humperdinck (27. september) in tenorist Enrico Caruso (2. avgust).
  • Igor Stravinsky je umrl pred petdesetimi leti, leta 1971 (18. septembra), kakor tudi francoski skladatelj Henri Tomasi (13. januarja).
  • Istega leta se je rodila Ana Netrebko, ki bo rojstni dan praznovala 18. septembra.

… in dela

Pred 350. leti, je bila v javnem gledališču prvič uprizorjena opera v francoščini: Pomone (Pomona) Roberta Camberta. Istega leta, 1671, sta Molière in Lully zadnjič sodelovala v delu Psyché (Psiha).

Petdeset let kasneje je Johann Sebastian Bach dokončal Šest koncertov za več inštrumentov, posvečenih Brandemburškemu grofu, ki jih danes poznamo kot Brandemburške koncerte. To se je zgodilo pred 300 leti, kakor tudi izvedba opere La Griselda Alessandra Scarlattija (priporočamo v poslušanje izvedbo pod vodstvom Renéja Jacobsa, ki je izšla pri Harmonia Mundi, Diapason d’or) in Telemannovo opero La Patience de Socrate (Sokratovo potrpljenje), (ki jo je nujno treba ponovno posneti!).

Pred 250 leti je Salieri na Dunaju napisal svojo vizijo Armide, ki jo je v začetku tega leta izvedel Christophe Rousset za Aparté. In še vedno v 1771 Grétry in njegov libretist Marmontel scensko uprizorita pripovedko Lepotica in zver v komični operi Zemira in Azor.

Pred dvema stoletjema, medtem ko je Beethoven komponiral svojo Sonato za klavir št. 31 in Schubert svoje Gesang der Geister über den Wassern  (Pesmi duhov nad vodami), je Weber berlinskemu občinstvu prvič predstavil svojo opero Freischütz (Čarostrelec) (1821). Petdeset let pozneje je nastala še ena operna umetnina, tokrat italijanska: v Kairu je bila 24. decembra 1871, torej pred 150. leti, uprizorjena opera Aida Giuseppeja Verdija.

Preskočimo še petdeset let: v njegovem življenju ni bila le opera, pred natanko stotimi leti je Fauréjev Klavirski kvintet št. 2 prvič zazvenel pred publiko 2. maja 1921, medtem ko je 16. decembra Prokofjev v Chicagu predstavil svoj Koncert za klavir št. 3. Le groupe des Six in Jean Cocteau so v Parizu predstavili svoj balet Les Mariés de la Tour Eiffel (Mladoporočenca z Eifflovega stolpa), v Londonu je Serge Koussevitzky prvič dirigiral Simfonije za pihala Igorja Stravinskega.

Vir: Diapason

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja