Novice

Taja Rijavec pred koncerti v ciklu GM oder

11. marec 2022

Harfistka Taja Rijavec študira na Konservatoriju v Maastrichtu pri prof. Anneleen Lenaerts, pred tem je maturirala na Konservatoriju za glasbo in blatet v Ljubljani v razredu prof. Anje Gaberc. Je nagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj, redno nastopa po Sloveniji in na Nizozemskem kot solistka, v komornih zasedbah in orkestrih. Dvakrat je nastopila na koncertih Glasbene mladine ljubljanske; leta 2016 v ciklu Prisluhnimo v Operi, leta 2021 pa v ciklu Mladi mladim v Klubu Cankarjevega doma.

Prihodnji teden bo nastopila v koncertnem ciklu GM oder Glasbene mladine Slovenije, v ponedeljek (14. marca) v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, v sredo (16. marca, 19.30) pa v Celjskem domu. Noviteto, napisano posebej za ta cikel, bo izvedla v duu z violinistko Kajo Sešek.

Taja, kako si preživela zadnji dve leti na Nizozemskem, kako je potekal študij v koronskem času?

Nizozemska je bila najprej v popolnem zaprtju, po vrsti so odpadale vse ure s profesorji v živo, ki smo jih nadomestili z delom prek zooma. A tisto prvo leto korone, 2020, so izpiti že potekali kot običajno. Lani pa smo imeli srečo, saj je Nizozemska vlada konservatorije uvrstila na poseben seznam izjem, da smo lahko – za razliko od ostalih fakultet – delali normalno. Obiskovali smo ure in tudi vadili smo lahko na konservatoriju.

Poleg priprav na GM oder, s čim so bili zaznamovani zadnji delovni meseci?

Lani sem se imela koncert za Glasbeno mladino ljubljansko in nekaj koncertov s pihalnim orkestrom Conservatorium Maastricht, s keterim sodelujem že od leta 2019. Poleg tega sem seveda veliko časa posvečala študiju in izpitom, pripravljala pa sem se tudi na avdicije za mladinske orkestre.

Skladatelj Nikolas Agrafiotis je zate napisal Koncert za harfo, ki si ga junija lani tudi krstno izvedla. Na koncertu GM odra pa bomo slišali njegovo novo skladbo … 

Z Nikolasom sva začela sodelovati lani, po tem ko je naša šola pripravila projekt »Living composers« in k sodelovanju povabila skladatelje študente. Nikolas je napisal skladbo za harfo in me povabil, da jo krstno izvedem. Tako se je začelo najino sodelovanje. Ko pa sem izvedela, da bom nastopila v GM odru, sem ga na podlagi odličnega sodelovanja prosila, da napiše še eno novo delo, in sicer za harfo in violino.

Tako bomo na koncertu GM odra slišali tudi gostjo, violinistko Kajo Sešek.

S Kajo se poznava še z ljubljanskega konservatorija, a nikoli nisva imeli prave možnosti skupnega nastopanja. Ta koncert sva videli kot super priložnost za prvi skupni koncert in odličen začetek najinega sodelovanja …

Katere skladbe si še pripravila za nastope v ciklu GM oder?

Na spored sem poleg Nikolasove novitete uvrstila še štiri skladbe, gre za nekakšen sprehod po Evropi. Vse skladbe so napisane po letu 1850. Srebotnjak je eden mojih ljubših, ob njem bo na sporedu tudi znamenita Brittnova Suita za harfo, dodala pa sem še delo belgijskega skladatelja Felixa Godefroida, zaključila pa bom s skladbo Rhapsodie Marcela Grandjanyja.

Vabljeni na koncerta v Celje in Ljubljano. Vstop na oba koncerta je prost.