Novice

Slovenski mladi abonma v Radovljici

17. maj 2024

Slovenski mladi abonma nastaja v organizaciji mladih glasbenikov, študentov akademij po vsej Evropi, namenjen pa je prav promociji mladih glasbenikov in skladateljev. Ustanovitelj, glavni organizator in umetniški vodja abonmaja je violinist Timotej Willewaldt.

“Abonma je prostor, kjer lahko mladi ustvarjamo po svoje in skupaj raziskujemo nova glasbena obzorja. Mlada ekipa vedno išče nove načine za ustvarjanje priložnosti in bogatiti slovensko kulturno dogajanje.”

“V Radovljici želimo ustvariti novo središče za mlado kulturno dogajanje – prostor, kjer lahko mladi umetniki ustvarjajo lastne projekte. Izvajalci s tem pridobivajo na profesionalnih izkušnjah, skladatelji dobijo izvedbe svojih skladb, publika pa zanimive in z ljubeznijo pripravljene koncerte.”

“Prvo izvedbo je projekt doživel leta 2021 v Radovljici, kasneje pa je ideja postala samostojen projekt, za katerega si želimo, da bi dolgo let bogatil slovensko kulturno zakladnico. Tako smo poleti leta 2022 izvedli nov koncert, kjer so se predstavili še bolj raznoliki skladatelji.”

Slovenski mladi abonma je sestavljen iz 4 koncertnih ciklov.

V ciklu Slovenska mlada klasika, ki zaobjema “klasične” recitale in komorne koncerte bosta kot prva v sezoni jutri nastopila violinist Timotej Willewaldt in pianist Vid Ibic, združena v duo Ren. Koncert bo ob 19.30 v Baročni dvorani Radovljiške graščine, na sporedu pa bodo dela Beethovna, Brahmsa ter krstna izvedba skladbe Vida Ožbolta. Na isti lokaciji bodo 6. julija nastopili še kitaristka Ana Gorjanc ter Brahmsov “klarinet kvintet” (violinistki Sara Čauševič in Ajda Blaževič Arko, violistka Patricija Malovrh Mlačnik, violončelistka Nuša Planinc, klarinetist Luka Vovk), avgusta Godalni kvartet Opifex (sestavljajo ga violinista Nikola Pajanović in Laura de Wolff, violistka Rebeka Skok in violončelistka Sara Čano) in Peter Bubola, septembra Duo harf Arpageddon (Sara Bajc in Isabel Oceguera Battelino), oktobra pa še violončelistka Neža Homšak ter kvartet violončel Cedéz (Izak Hudnik, Ema Krečič, Zala Vidic, Nejc Rupnik).

Cikel Iniciativa Glasba mladih v ospredje postavlja razvoj mladih skladateljev in izvajanje novitet. Na koncertu Glasba mladih IV, ki bo 23. julija v Radovljiški graščini, vo Ansambel Glasba mladih z dirigentko Laro Willewaldt krstno izvedel ansambelska dela, ki jih bodo napisali skladatelji Dominik Jakšič, Simon Kravos, Jurij Mušič, Otmar Taber, Miha Nahtigal, Blaž Pirnat ter skladateljica Lenja Plajnšek. Septembrski koncert pa je posvečen izvedbam novitet in že napisanih skladb za godalni kvartet in sekstet, ki jih bo izvedel godalni sekstet ansambla Glasba mladih. Skladbe so prispevali: Dominik Jakšič, Otmar Taber, Eva Ostanek, Matej Zupančič, Andraž Babšek, Aleksej Kropej, Matic Petek, Lucio Žganec in Jakob Korošec.

Slovenska mlada kreativa ponuja podporo samoiniciativnim projektom, ki klasično glasbo peljejo med socialno ogrožene, starejše in najmlajše ter jo približajo publiki na sproščen način. Vodenje avgustovskega projekta z naslovom Glasba gre v svet je prevzel Izak Hudnik, za njim pa bo vodenje prevzel še skladatelj Maj Brinovec s projektom Hudičeva nevesta.

Cikel SMA gostuje vabi mlade mednarodne izvajalce. Godalni kvartet Fides (Moritz Engelich, violina, Timotej Willewaldt, violina, Ismini Sotiria Valma, viola, Patrik Zastko, violončelo) bo 2. junija nastopil v Baročni dvorani Radovljiške graščine.