Novice

Šesta edicija .abecedinega cikla Re_humanizacija v Mariboru

15. december 2023

Re_humanizacija je koncertni cikel, ki predstavlja nova glasbena, večmedijska in glasbenoscenska dela mladih slovenskih ustvarjalcev. Cikel temelji na specifični produkcijski praksi, kjer ansambel uveljavljenih glasbenikov izvede dela mlajših avtorjev, pri čemer se končna umetniška forma (so)oblikuje skozi proces skupnega dela. Koncert predstavlja zaključek tridnevne rezidence.

Skladatelj v rezidenci prihajajoče edicije, ki bo v torek, 19. decembra v Kibla Portalu v Mariboru, je Oskar Longyka, rezidenčni ansambel sestavljajo Mauricio Valdés San Emeterio (elektronika), Lovorka Nemeš Dular (klaviature) in Urška Rihtaršič (harfa). Mentor je Dré A. Hočevar.

O PROGRAMU

Oskar Longyka: ΟΞΥΣ

Οξύς (oxys) pomeni nekaj ostrega, rezkega, močnega, divjega. Oksidacija, oksimoron, paroksizem… V stanju pol-zavesti se zvok predpone oksi- (ki namreč izvira iz prej omenjenega grškega pridevnika) v njenih različnih iteracijah poveže med seboj ter ustvari zvočno-strukturno povezavo med besedami, ki je sicer v rabi sploh nimajo. Nekatere niso povezane niti etimološko. Ampak nekako se povežejo. Povezava med pojmi, ki je hkrati površinska in globinska – samo zvočna. Neresnična, samo človeška.

Sekcije koncerta bodo naslovljene po nekaterih od teh besed, povezane pa bodo zvočno, ne pomensko, ne globinsko.

Re_humanizacija je projekt Inštituta .abeceda in poteka v koprodukciji s KID KIBLA. Program Inštituta .abeceda podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja