Novice

Začetek 27. Mednarodnega srečanja saksofonistov – SAXGO! in napoved nove sezone Kulturnega doma Nova Gorica 

SAXGO24, novinarska konferenca

27. junij 2024

Med 28. junijem in 5. julijem bo Nova Gorica z okolico ponovno obarvana z zvoki klasičnega in jazz saksofona. Ljubiteljem jazza se bosta predstavila Američan Tivon Pennicott, na tenorskem saksofonu, ter Italijan Pasquale Calò na tenorskem in altovskem saksofonu, klaviaturah in elektroniki. Na klasičnem saksofonu bomo prvič na slovenskih tleh lahko prisluhnili štirim mednarodno uveljavljenim saksofonistom: to so Francoz Sandro Compagnon, Španec Xavier Larsson Paez, Italijan Alessandro Malagnino in Rus Nikita Zimin. Ti bodo poleg koncertnega programa v času srečanja vodili tudi delavnico klasičnega saksofona, ki je skupaj s tisto za jazz saksofon letos privabila 26 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške in Belgije. Umetiška vodja Mednarodnega srečanja saksofonistov sta Boštjan Simon in Jan Gričar. 

Festival bo potekal na štirih prizoriščih: na Ploščadi Silvana Furlana, na Gradu Kromberk, v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica ter v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica. Koncerti bodo ob 21. uri, z izjemo zaključnega, ki bo ob 18.00.

44. sezona Glasbenega abonmaja

Sredi junija so v Kulturnem domu Nova Gorica predstavili tudi osrednji del prihajajoče sezone, hkrati pa napovedali jesensko novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili še filmsko dejavnost in preostalo glasbeno ponudbo ustaljenih ciklov in festivalov.

Glasbeni abonma Kulturnega doma Nova Gorica zvestemu občinstvu v prihajajoči sezoni ponuja osem koncertov komorne, vokalne in orkestralne glasbe. V veliki dvorani Kulturnega bodo 44. koncertno sezono odprli 14. oktobra s koncertom Orkestra Theresia pod vodstvom dirigenta Enrica Onofrija, 4. novembra bodo gostili klavirski duo Gorišek Lazar (Bojan Gorišek, Milko Lazar), v začetku decembra pa Festivalski orkester POA pod taktirko dirigentov Tilna Drakslerja in Mitje Dragoliča. V letu 2025 pa abonma dopolnjujejo še Pihalni kvintet Slowind in pianist Emanuele Torquati (20. januar), Godalni kvartet ACIES in pianist Luca Ferrini (17. februar), na koncertu 17. marca pa bodo nastopili pianist Tomaž Petraš, violinist Robert Lakatoš, violist Roberto Papi ter violončelist Andrej Petrač. V spomladanskem delu sledita koncerta Komornega zbora Megaron, ki ga vodi Damijan Močnik (7. april) in ob koncu abonmajskega cikla še Komorni ansambel Italijanskega filharmoničnega orkestra s saksofonistom Markom Albonettijem.

Ob osrednjem abonmaju pa glasbenemu občinstvu ponujajo še dodatne glasbene užitke v priljubljenih in ustaljenih glasbenih ciklih: festivalu srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae, festivala Oktober Jazz, cikla komorne glasbe Grajske harmonije ter maja in junija cikla za mlade glasbenike Glasba z vrtov svetega Frančiška.

Letos napovedujejo že 25. Mednarodni festival sodobnih umetniških praks – PIXXELPOINT, tokrat v soorganizaciji z Zavodom Aksioma. V Mestni galeriji Nova Gorica napovedujejo razstave, ki bodo obiskovalcem predstavile aktualno dogajanje na področju sodobne vizualne umetnosti s poudarkom na vrednotenju slovenskih ustvarjalcev različnih generacij.

In tu je še veliko zanimivih čezmejnih zgodb, ki jih pod streho KD Nova Gorica spletajo že vrsto let in se bodo odvijale tudi v tem in naslednjem letu, ko bo Nova Gorica skupaj s sosednjo Gorico Evropska prestolnica kulture GO! 2025.

Posebno pozornost pa v Kulturnem domu namenjajo otrokom in mladini. Vsakoletna ponudba, ki jo oblikujejo v okviru Glasbene mladine Nova Gorica, Otroških likovnih ustvarjalnic in Šolskega filmskega programa, dopolnjuje kulturno vzgojo našega šolskega sistema. Trudijo se, da bi otrokom in mladostnikom v tem okviru pripravili čim več takih programov, ki bi jim vzbujali radovednost, ustvarjalno energijo in željo po odkrivanju novega. Za marsikaterega otroka je obisk teh dogodkov tudi prvi stik s kulturno-umetnostnimi vsebinami nasploh.

Direktorica Pavla Jarc, ki jo je uspešno opravljala štiri mandate in eno leto kot vršilka dolžnosti, se poslavlja od vodilne funkcije oziroma jo nadaljuje kot vršilka dolžnosti, saj občinski svet Mestne občine Nova Gorica, ustanoviteljice Javnega zavoda Kulturni dom Nova Gorica, ni potrdil nobenega izmed dveh prijavljenih kandidatov na prvi razpis. Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja