Novice

Nova abonmajska sezona Slovenske filharmonije

foto: Janez Kotar
foto: Janez Kotar

29. maj 2019

Prihodnja abonmajska sezona 2019/20 Slovenske filharmonije prinaša štiriindvajset novih programov simfonične, zborovske in vokalno-instrumentalne glasbe od zgodnjega baroka do danes v Modrem, Oranžnem in Vokalnem abonmaju ter deset glasbenih matinej za vso družino v Ciklusu družinskih koncertov oziroma Družinskem abonmaju. Oblikovana je ambiciozno, vsebinsko zaokroženo, z mislijo na različne glasbene okuse in na vse generacije poslušalcev.

V Oranžnem abonmaju je ob 250-letnici rojstva večje pozornosti deležen izjemen simfonični opus velikana dunajskega klasicizma Ludwiga van Beethovna, od leta 1819 častnega člana ljubljanske Filharmonične družbe, predhodnice Slovenske filharmonije. V Modrem abonmaju bo zvenela zlasti glasba, ki se navezuje na čas življenja in ustvarjanja Lucijana Marije Škerjanca ob 120-letnici njegovega rojstva. Škerjanc, ena najpomembnejših slovenskih glasbenih osebnosti, je bil dejaven kot skladatelj, pianist, dirigent, profesor novih generacij skladateljev na ljubljanskem konservatoriju in akademiji, publicist, v letih 1950–56 je bil direktor in umetniški vodja Slovenske filharmonije. 

Z izvedbo skladbe Prebujenje se bomo poklonili 80-letnici skladatelja Alojza Ajdiča, z Dresdenskim koncertom pa spominu na lani preminulega skladatelja in nekdanjega umetniškega vodjo, danes častnega člana Slovenske filharmonije Iva Petrića. Med glasbenimi deli slovenskih ustvarjalcev bodo na sporedih poleg omenjenih skladb in Škerjančevih Gazel ter Svečane uverture še skladba Mati Slavka Osterca, Naturae vox – Klic narave Alojza Srebotnjaka ter krstne izvedbe skladateljskih novosti Leona Firšta, Andreja Makorja in Marka Ozbiča. Poleg novitet bo prvič pri nas slišati še sedem skladb, in sicer na koncertih Vokalnega abonmaja. V programskem izboru tega abonmaja zborovskih in vokalno-instrumentalnih del velja izpostaviti še koncert s skladbami ameriških skladateljev ali tistih, ki so v Združenih državah našli drugi dom. V sklopu bogatega programa sakralne glasbe izstopajo dela Claudia Monteverdija za zbor in baročni instrumentalni ansambel, sakralna glasba Sergeja Rahmaninova in Nemški rekviem filharmoničnega častnega člana Johannesa Brahmsa v različici za zbor, soliste, dva klavirja in timpane. Tradicionalni solistični recital bo tokrat oblikovala mezzosopranistka Barbara Kozelj, pri klavirju bo Julius Drake.

foto: Janez Kotar

Orkester in Zbor Slovenske filharmonije bodo vodili priznani dirigenti. Med uglednimi dirigenti, ki prihajajo v goste, naj izpostavimo Hartmuta Haenchna, Jacka Kaspszyka, Hansa Leendersa, Dmitrija Lissa, Ragnarja Rasmussena, Holgerja Specka, Antonija Wita. Pričakujemo zmagovalca Mednarodnega tekmovanja zborovskih dirigentov v Hong Kongu, ki bo potekalo julija. Veselimo se vnovičnega srečanja z na Finskem delujočim Markom Ozbičem, kar trikrat bo v sezoni 2019/20 Orkestru Slovenske filharmonije dirigiral Philipp von Steinaecker.

foto: Annemone Taake Photography

V solistični vlogi se bodo predstavili odlični glasbeni umetniki. Med izjemnimi mladimi poustvarjalci omenimo pianista Aleksandra Gadžijeva, sopranistko Niko Gorič, dirigenta Hosseina Pishkarja in Aziza Šohakimova, klarinetista Blaža Šparovca; med uveljavljenimi pevskimi in instrumentalnimi solisti velja izpostaviti violončelistko Natalie Clein, violončelista Enrica Dinda, violinistko Eldbjørg Hemsing, mezzosopranistko Barbaro Kozelj, violinista Sergeja Krilova, sopranistko Rinnat Moriah, pianista Fazila Saya, pianistko Jasminko Stančul, slovita pianistka in častna članica Slovenske filharmonije Dubravka Tomšič Srebotnjak pa bo z Orkestrom Slovenske filharmonije, s katerim sodeluje že 60 let, proslavila 75-letnico koncertne kariere in 80. življenjski jubilej ter se poslovila od abonmajskega občinstva. 

V želji, da se z lepoto in čarom resne glasbe srečajo že otroci, se Slovenska filharmonija odpira mlademu občinstvu tako z brezplačnimi vodstvi za vrtce in šole kot s Ciklusom družinskih koncertov oz. Družinskim abonmajem. Občinstvo ga je v minuli sezoni izjemno toplo sprejelo, zato najavljamo drugo sezono sobotnih glasbenih matinej, ki bo obsegala komentirane koncerte, glasbeno pravljico, baletno predstavo, glasbeno-vizualno predstavo in glasbeno-scensko didaktično delo.

Za letošnje abonente vpis že poteka, za nove abonente bo vpis od 17. do 28. junija 2019, in sicer od 11. do 13. ure in od 15. do 17. ure v Slovenski filharmoniji.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja