Novice

Martina Batič prevzema mesto šefinje dirigentke Danskega nacionalnega vokalnega ansambla v Köbenhavnu

1. december 2022

Martina Batič, ki je zadnja štiri leta uspešno vodila Zbor Francoskega radia, bo avgusta 2023 prevzela mesto šefinje dirigentke Danskega nacionalnega vokalnega ansambla v Köbenhavnu.

Od leta 2006, ko je zmagala na prestižnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Eric Ericson Award, Martina Batič redno sodeluje z najuglednejšimi zbori po vsej Evropi.

Diplomirala je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, podiplomski študij zborovskega dirigiranja pa opravila v Münchnu pri profesorju Michaelu Gläserju. Med letoma 2004 in 2009 je vodila zbor SNG Opera in balet Ljubljana, od leta 2009 pa Zbor Slovenske filharmonije. V sezoni 2018/19 je prevzela umetniško vodenje Francoskega radijskega zbora v Parizu.

Ob tem je sodelovala s številnimi vrhunskimi pevskimi sestavi v Nemčiji (Bavarskio radio, Vokalni ansambel ChorwerkRuhr, Ansambel SWR Stuttgart, Zbor MDR iz Leipziga …), na Danskem (Danski radijski zbor in Danski vokalni ansambel), Švedskem (Švedski radijski zbor, Komorni zbor Erica Ericsona), Nizozemskem, Norveškem, v Belgiji, Franciji in drugod po Evropi.

Leta 2011 je dirigirala Mednarodnemu komornemu zboru Glasbene mladine Slovenije, ki je deloval v okviru 18. mednarodnega poletnega glasbenega tabora GMS, sestavljalo pa ga je 29 pevcev iz 15 držav.

Mednarodni komorni zbor Glasbene mladine Slovenije 2011, foto: Arhiv GMS

Leta 2019 je Martina Batič za svoje poustvarjalne dosežke prejela nagrado Prešernovega sklada.