Novice

Iz vsebine (Glasna št. 4-2019)

Fotografija na naslovnici: Lado Jakša

Datum izida: 20. december 2019

Revija Glasna štirikrat letno izhaja v tiskani obliki.
Naročite jo na tej povezavi.

RAZGLEDI DOMA IN PO SVETU
Z razglednega stolpa tokrat odmevajo obletnice ter posebni poklon prednikom, ki so tlakovali razvejano glasbeno sedanjost pri nas in tudi v zamejstvu. Ponosno predstavljamo veliko gostovanje Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in hkrati vabimo na vroče koncerte tolkalcev. In kot ste zdaj prav gotovo že seznanjeni, Glasnin razglednik ni zbir novic, zato pa te lahko odmevajo v naši spletni različici. Da bodo čim bolj aktualne in brane, nam jih kar pošljite na naslov www.revijaglasna.si.

REPORTAŽE
Branka Kljun: V Kopru bo zvenel prestižni švicarski inštrument
Mateja Rot: Arabska noč
Mateja Rot: Festival Ars Electronica Linz

Kaj prinašajo obmorskemu zgodovinskemu mestu nove orgle in kakšen vpliv bo imel inštrument na glasbeno življenje? To odkriva reportaža, slednjo pa nadgrajujeta še živ festivalski utrip glasbe prihodnje generacije in glasbenega izročila nam še vedno oddaljenih ter nerazumljenih kultur.

Ars Electronica: Stift St. Florian


POGOVORI
Ivana Čemažar: Vita Peterlin, violončelistka, in Maja Gombač, pianistka
Eva Vene: Katarina Pustinek Rakar, skladateljica
Petra Rakić: Vito Žuraj, skladatelj

V rubriko pogovorov so Glasnine publicistke povabile dve mladi glasbenici, ki pogumno stopata na koncertni oder ter iščeta vrsto priložnosti v mednarodni areni, ter dva skladatelja, s katerima merimo razsežnosti slovenske sodobne ustvarjalnosti. Svežino pogovorov lahko poiščete v iskrivih odgovorih sogovornikov, posebej pa opozarjamo tudi na vprašanja mladih novinark.


POGOVORI OB 50. JUBILEJU
Z izbranimi sogovorniki Tatjano Vasle, Marinom Kranjacem in Ladom Jakšo smo želeli podčrtati veliki jubilej in se pridružiti slavju društva Glasbene mladine Slovenije. V delu izbranih sogovornikov se namreč polno zrcalita tudi delo ter poslanstvo našega društva. Vsi trije izbranci namenjajo posebno pozornost vzgoji mladih rodov za kakovostno glasbo, odkrivajo ter spodbujajo rast mladih interpretov ter negujejo občutek za lepoto zunaj, še posebej pa znotraj nas.

Lado jakša,
Fotografija: Osebni arhiv

NADALJEVANKA
Helena Gardina Filipčič: Rastem z glasbo IV, Kako učinkovito vaditi in ohraniti dobro počutje?
Vanessa Nina Borsan: Skladateljica bom, 2. del, Slovenske skladateljice med obema vojnama

Z nadaljevankami raziskujemo in odpiramo poti novim pogledom ter dognanjem. Kaj vse bi lahko dopisali v raziskave slovenske glasbene zgodovine? In katera vprašanja bi si morali zastaviti, da bi lahko globlje pogledali v ustvarjeno umetnino?

skladateljica Breda Šček – Orel;
Foto, vir: ZRC SAZU


ESEJ, ODMEVI IN RECENZIJE
V rubriki razmišljanj, odmevov in ocen s koncertov sledimo dosežkom mladih talentov, ob tem pa tokrat izpostavljamo tudi dejavnost naših profesionalnih ansamblov – Simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije in Zbora Slovenske filharmonije. Koncerte so ocenjevali Aleksandra Gartnar, Aleksandra Pavlovič, Katarina Radaljac, Črt Sojar Voglar in Marina B. Žlender. Vpogled v bero zgoščenk sta pripravila Andrej Lutman in Aleksandra Gartnar.

Datum izida: 20. december 2019

Revija Glasna štirikrat letno izhaja v tiskani obliki.
Naročite jo na tej povezavi.