Novice

… iz vsebine

Iz tiskane izdaje (izid: 21. december 2023)

RAZGLEDI DOMA IN PO SVETU

Razgledni stolp se to pot ozira po slovenski kulturni in glasbeni krajini. Ustvarjalci revije Glasna in Glasbena mladina Slovenije se, tako kot vsa kulturna javnost, pridružuje podpori ohranitve orkestrov ter vitalnih programov RTV Slovenija. Na prvih straneh revije ob našem javno izraženem stališču, objavljamo še odlomke protestov in pisem podpore posameznih ustanov ter društev. Naj se zapišejo v spomin le kot blodnje nekega trenutka in nespretnih upravljalcev kulturne dediščine in dragocenih državnih zakladov. Mednje sodi tudi slovenska glasbena ustvarjalnost, za katero vse od 1945 skrbi Društvo slovenskih skladateljev. Ker smo že krepko stopili v društveno koncertno sezono, na kratko osvetljujemo dogajanje celotne sezona, hkrati pa napovedujemo praznično jubilejno leto. V prazničnem decembru pa napovedujemo tudi dobitnike priznanj Prešernovega sklada in velike Prešernove nagrade.

V SPOMIN
Tomaž Faganel: In memoriam Nataša Cigoj Krstulović (1963–2023)

REPORTAŽE
Tisa Mrhar: Ljubljana Vocal Festival
Til Dečko: Festival Maribor
Aleksandra Gartnar Kastelic in Ana Sodja: Tartinijev dan
Jure Juvan in Til Dečko: Iniciativa za novo glasbo
Marina B. Žlender: Beneški bienale
Marina B. Žlender: Plečnik in a-cappella
Aleksandra Gartnar Kastelic: Slovensko komorno glasbeno gledališče praznuje ustvarjalno
Mateja Rot: Ars Electronica Linz
Petra Vrh Vrezec: Glasbeni spoti v sozvočju z naravo

Ne zgodi se nam prav pogosto, da reportažni del izpolnjujejo tako raznotera glasbena polja, žanri in zvrsti. Širok spekter tem tako tokrat osvetljuje festivalsko življenje, sodobne trende promocije najbolj delikatnih umetniških zvrsti, novosti s področja raziskovanj stare glasbe in ustvarjanje glasbe našega časa. Poklonili se bomo 20-letnici obstoja glasbenega gledališča in ubranosti med arhitekturo ter zborovsko pesmijo. Vabljeni k branju. 

POGOVORI 
Jure Juvan: Slovenski slepi pianist Zoran Škrinjar in koncert z orkestrom v Estoniji 
Til Dečko: Srečanje po Srečanju – pogovor z Vidom Ožboltom, ustvarjalcem nove slovenske opere
Aleksandra Pavlovič: Urban Stanič, pianist
Ana Erčulj: Kraljevi pevci/The King’s Singers 
Tisa Mrhar: Kristina Bogataj, zborovodkinja 

Pianista, zborovodkinja, skladatelj in pevci enega od najbolj znanih vokalnih ansamblov na svetu so sogovorniki piscev naše decembrske revije Glasna. Z njimi vstopamo na koncertni oder, spoznavamo rutinske dnevne priprave glasbenikov, raziskujemo repertoar in z dobro mero občutljivosti odkrijemo osebnosti, ki iz navadnega trenutka ustvarijo čarobna doživetja. 

PORTRET SKLADBE 
Mitja Gobec: Očenaš Karola Pahorja 

Eno najpriljubljenejših zborovskih skladb najdemo v številnih različicah, rokopisnih zapisih, natisih in ponatisih. O njeni enkratnosti, kot pravi avtor portreta Očenaša Karola Pahorja, »priča tudi dejstvo, da se tega Cankarjevega besedila v 85 letih po Pahorju ni lotil noben drug slovenski skladatelj, kar kaže tudi na veliko spoštovanje do Karola Pahorja in njegove skladbe Oče naš«. 

NADALJEVANKA, ESEJ 
Aleksandra Pavlovič: Glasbeni Prometeji, Bach 
Damjana Zupan: Alikvotna tišina 

Eseja prinašata dve veliki temi. To sta Bach in tišina. »O svoji glasbi se ne nameravam pogovarjati! Preveč je osebna,« se v pogovor s pianistko in avtorico Glasbenih Prometejev ujame Bach. Iz globoke tišine, iz katere se šele lahko porodi velika glasba, pa nas nagovarja tudi »tišina, ki je skozi izpovedi ljudi lahko prepoznana kot popolna tema ali popolna svetloba, tudi kot brezpogojna ljubezen in obenem nekaj iznad vseh tančic pojavnega,« lahko preberemo v eseju naše nove sodelavke. 

ODMEVI IN RECENZIJE 
Odmevi in recenzije odstirajo simfonično dogajanje na abonmajskih koncertih, izjemne dogodke v sodobni in stari glasbi, razširjajo obzorja z recenzijami različnih žanrov, popeljejo pa nas tudi zunaj evropske celine. Prispevke za letošnjo zadnjo tiskano revijo Glasna so napisali Aleksandra Gartnar Kastelic, Jan Prepadnik, Marina B. Žlender, Mateja Rot in Tisa Mrhar. 

GLASNI STRIP 
Martin Ramoveš: Dinamika v stripu

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja