Novice

Glasba z vrtov Svetega Frančiška, II. koncert sezone 2019

8. junij 2019

Kulturni dom Nova Gorica letos prireja že 25. sezono cikla Glasba z vrtov Svetega Frančiška in v mesecu maju in juniju ponuja pester program koncertov, ki se vrstijo v meditativnem okolju Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici. Namen cikla, kot pravijo njegovi organizatorji, je predstavitev in ohranjanje slovenske, ožje goriške, pa tudi zamejske in italijanske glasbene dediščine, preko mladih, nadobudnih glasbenih talentov ter že uveljavljenih domačih in italijanskih glasbenikov. Na drugem koncertu cikla, ki je potekal v torek, 14. maja, sta se predstavila sopranistka Rebeka Pregelj ter pianist Tadej Podobnik.

Rebeka Pregelj, ki je študentka drugega letnika petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom Barbare Jernejčič Fürst, je svojo glasbeno pot začela na Glasbeni šoli Nova Gorica in se zadnja leta pevsko udejstvuje tako na domačih – goriških odrih, kot tudi v Ljubljani ter tujini. Kot solistka redno koncertira z lokalnimi orkestri ter italijanskim ansamblom baročne in renesančne glasbe Super Flumina Babylonis, v letošnjem študijskem letu pa je nastopila tudi v opernih produkcijah Akademije za glasbo ter Glasbene Matice Ljubljana. Pianist Tadej Podobnik, ki trenutno deluje kot strokovni sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter profesor klavirja na Glasbeni šoli Frana Gerbiča v Cerknici, poleg solističnega koncertiranja redno sodeluje z raznimi umetniki, kot so Juan Vasle, Barbara Jernejčič Fürst, Matjaž Robavs, Marjan Trček in drugi. Že v času študija je kot solist ali v komornih sestavih koncertiral na vidnejših odrih po Sloveniji, Hrvaški, Srbiji, Italiji, Makedoniji, Avstriji, Nemčiji in Kanadi, danes pa kot korepetitor pogosto poustvarja na mojstrskih tečajih, predvsem za pevce in godalce.

Nastopajoča sta za program izbrala operne arije W. A. Mozarta ter samospeve Franza Schuberta, Gioachina Rossinija, Henrija Duparca ter Rada Simonitija. Da primorska publika čuti posebno vez s primorsko glasbo in poezijo, je potrdil bučen aplavz, ki se je v dvorani Frančiškanskega samostana razlegal ob Simonitijevih samospevih.

Direktorica Kulturnega doma Nova Gorica, Pavla Jarc, je o ciklu povedala: »Kulturni dom Nova Gorica pripravlja letos v prelepem okolju Frančiškanskega samostana na Kostanjevici nad Novo Gorico že 25. sezono glasbenih druženj, poznanih pod imenom Glasba z vrtov svetega Frančiška. Duhovno moč tega izjemnega kulturno zgodovinskega bisera ponovno plemenitimo še z glasbo, in to ravno v času, ko na samostanskem vrtu cvetijo dišeče vrtnice – burbonke. V sedmih izbranih glasbenih večerih tudi v tej sezoni nadaljujemo vsebinsko usmeritev, ki smo jo začrtali že v prejšnjih letih in je bila z navdušenjem sprejeta tako pri našem zvestem občinstvu kot pri glasbenikih. Ta glasbeni cikel, ki poteka v duhu izmenjav glasbenikov in glasbe tega skupnega goriškega prostora, je tako priložnost za ohranjanje in promocijo glasbene dediščine zgodovinsko povezanih mest Nove Gorice in Gorice ter za druženje ljudi na tem posebnem območju, kjer se stikajo različni narodi in prepletajo različne kulture.«

V sklopu cikla se bo 11. junija 2019 odvijal tudi Mednarodni znanstveni simpozij, posvečen slovenski skladateljici Bredi Šček (1893-1968), zadnji koncert sezone pa bo potekal v torek, 18. junija 2019, ob 20. uri, kjer bosta nastopila kitarista Marko Feri in Janoš Jurinčič.

Monika Marušič

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja