Novice

Dušan Bavdek novi predsednik Društva slovenskih skladateljev

Dušan Bavdek (levo) ob prejemu Viteškega križa madžarskega reda za zasluge. Fotografija: Simon Intihar

18. decembra 2022

Na občnem zboru Društva slovenskih skladateljev so v petek, 15. decembra, za novega predsednika izvolili skladatelja Dušana Bavdka.

S tem se je zaključil tretji štiriletni mandat dosedanjega predsednika društva Nenada Firšta, ki ni ponovno kandidiral za predsednika.

Upravni odbor Društva slovenskih skladateljev je za častnega člana imenoval Pavla Mihelčiča in mu izrekel priznanje ter zahvalo za dolgoletno predsedovanje ISCM sekciji in oblikovanje mednarodne dejavnosti DSS.

Društvo slovenskih skladateljev je doslej podelilo častno članstvo skladateljema Ivu Petriću (za dolgoletno vodenje in razvoj založbe Edicije DSS) in Darijanu Božiču (za dolgoletno oblikovanje in razvoj Koncertnega ateljeja). Oba sta postala častna člana v letu 2012.

***

Dušan Bavdek je redni profesor za kompozicijo in glasbeno teorijo ter prodekan za mednarodno dejavnost na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Njegova dela so bila izvedena v okviru abonmajskih ciklov slovenskih orkestrov in zborov ter na koncertih v Evropi, Ameriki, Aziji in Avstraliji, kot ISCM World Music Days (Hongkong, Sydney, Ljubljana), UNESCO International Composers’ Tribune (Pariz), Six Continents Project (Amsterdam), Ode to Europe Varšavske komorne opere, na festivalu 100 let ÖKB (Dunaj), Leading European Composers washingtonske Phillips Collection itn.

Vodil je več skladateljskih delavnic, predaval na vrsti glasbenih akademij (Universität Mozarteum, Liszt Academy, George Washington University, Iceland Academy of Arts, MA Zagreb, ‘Jacopo Tomadini’ Videm, ‘Agostino Steffani’ Castelfranco, ‘Alfredo Casella’ L’Aquila) in sodeloval v mednarodnih žirijah kompozicijskih natečajev in drugih tekmovanj v Sloveniji, Makedoniji, Belgiji, Veliki Britaniji, Srbiji, Avstriji, Italiji, Švedski, Luxembourgu in na Hrvaškem.

Poleg ustvarjalnega in pedagoškega dela je v slovenskem in mednarodnem okolju deloval kot član upravnih odborov Evropskega skladateljskega foruma ECF, Evropskega skladateljskega združenja ECSA in Društva slovenskih skladateljev. Bil je predstojnik Oddelka za kompozicijo in glasbeno teorijo UL AG in predsednik Republiške maturitetne komisije za glasbo, še vedno pa je aktiven kot umetniški oblikovalec Mednarodne dejavnosti Društva slovenskih skladateljev in vodja Delovne skupine za ECCO (European Contemporary Composers’ Orchestra) v okviru ECSA.

Skladatelj Bavdek je tudi prejemnik viteškega križa madžarskega reda za zasluge, ki mu ga je v imenu predsednika Madžarske Jánosa Áderja izročil Veleposlanik Madžarske v Republiki Sloveniji Andor Dávid.

Dušan Bavdek je stalni in dolgoletni sodelavec Glasbene mladine Slovenije. Že od leta 2011 na Poletnem glasbenem taboru GMS mlajši skladateljski generaciji utira poti v svet skladateljevanja. Bedi nad mladimi ustvarjalnimi talenti, spodbuja društveno delo za mlade navdušence ter skrbi za svež pretok z društvenega na akademsko področje ter nazaj.

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja