Novice

Cellofest Ljubljana 2022

9. oktober 2022

Med 10. in 16. oktobrom bo v Ljubljani potekal že četrti festival Cellofest Ljubljana – praznik violončelistov in violončela. Gre za tematski glasbeni festival, ki se posveča violončelu in ki ga sestavljata dva dela: cikel koncertov ter delavnice in seminarji z vrhunskimi domačimi in tujimi pedagogi. Letošnji Cellofest bo vključeval osem koncertov na izbranih lokacijah, dva mojstrska tečaja s priznanima tujima profesorjema violončela ter dve delavnici – med drugim ponovno tridnevno delavnico za 100 najmlajših violončelistov iz vse Slovenije. Cellofest bo znova predstavil violončelo v številnih različicah: kot solistični inštrument, kot solistični inštrument z orkestrom in klavirjem ter kot ansambelski inštrument v 12-članski različici. Na dveh koncertih bo moč prisluhniti tudi vsem šestim Bachovim suitam za violončelo solo, ki so izziv za vsakega violončelista. Na koncertih bodo nastopili vrhunski domači in tuji violončelisti. Kot tudi doslej Cellofest spodbuja skupno muziciranje izstopajočih slovenskih violončelistov in s tem bogati praznik violončela v Ljubljani.

V ponedeljek, 10. oktobra, bo ob 19.30 v Cankarjevem domu Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Rossena Milanova izvajal Dvořákov Koncert za violončelo in orkester v h-molu, op. 104, ki med številnimi Dvořákovimi orkestrskimi deli zavzema posebno mesto. Njegov solistični part bo izvedel britanski violončelist Thomas Carroll, ki je do nedavnega predaval na Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu, trenutno pa poučuje na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Kot solist nastopa z eminentnimi orkestri po vsem svetu, kot komorni glasbenik pa z umetniki, kot so Gidon Kremer, Tasmin Little, Julian Rachlin, Janine Jansen, Nicola Benedetti, Christian Tetzlaff, Steven Isserlis, Mischa Maisky, YoYo Ma, sir Antonio Pappano in drugi.

Dan za tem (torek, 11. 10.) bo Kristjan Krajnčan v Kinu Šiška predstavil najnovejši projekt Zabučale gore, v katerem glasbeno raziskuje svoje slovenske korenine. Gre za projekt, ki se obrača v davno preteklost, da bi našel pot v prihodnost, torej se ukvarja s spajanjem tradicije in inovacije. Koncert bo tudi uradna predstavitev novega albuma.

V sredo, 12. 10., bo v Cankarjevem domu na sporedu Francoska glasba za violončelo in klavir (Debussy, Poulenc, Boulanger, Franck) v izvedbi čelista Juliana Steckla in pianista Paula Riviniusa, v četrtek in petek (13. in 14. 10.) pa boste v atriju Mestnega muzeja v Ljubljana lahko prisluhnili vsem Bachovim suitam, ki jih bodo izvedli Domen Marinčič, Gregor Fele, Thomas Carroll, Maruša Bogataj Turjak, Alja Mandič Faganel in Kaja Kapus. V soboto (15. oktobra) bo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana nastopil Duo Sebastian (Sebastian Bertoncelj, violončelo, in Sebastiano Mesaglio, klavir).

V nedeljo, 16. oktobra, bo dopoldan na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana zaključni koncert tridnevne delavnice za 100 najmlajših violončelistov iz vse Slovenije, na isti lokaciji pa bodo zvečer Cellofest zaključili slavnostno, s koncertom 12-članskega ansambla violončelov Cello attacca!! in vokalistke ter skladateljice Zvezdane Novaković, ki je prav za to zasedbo napisala nova dela. Ansambel sestavljajo dijaki Konservatorija za glasbo v Ljubljani in študenti Akademije za glasbo iz razreda prof. Karmen Pečar Koritnik – bivši in zdajšnji. So nagrajenci tako državnih kot mednarodnih tekmovanj, mnogi med njimi svoj študij nadaljujejo na elitnih evropskih akademijah. Violončelo kot instrument dopušča številne kombinacije in široko izbiro programa. Tak ansambel pa omogoča mladim violončelistom pomembno izkušnjo sodelovanja v komorni zasedbi in prispeva k urjenju dobrega poslušanja in sodelovanja, ki sta za godalce še posebej pomembna.