Novice

53. tekmovanje TEMSIG: 63 prvih, 61 drugih in 47 tretjih nagrad

Podelitev priznanj, foto: Ana Rojc

2. april 2024

Končalo se je 53. tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije, ki je potekalo med 4. in 21. marcem 2024. V četrtek, 28. marca 2024, ob 18. uri so se zmagovalci predstavili v Dvorani Lucijana Marije Škerjanca Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana na slavnostnem koncertu prvonagrajencev, na katerem so nastopili izbrani predstavniki vsake tekmovalne discipline.

Letošnje državno glasbeno tekmovanje je potekalo v disciplinah violina, viola, violončelo, kontrabas, harfa, kitara, citre, orgle, komorne skupine s pihali, komorne skupine harmoniko, solfeggio. 53. tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije je bilo izvedenona 11 prizoriščih v krajih11 prizoriščih v krajih Cerknica, Domžale, Hrastnik, Kamnik, Litija, Ljubljana, Logatec, Trbovlje, Vrhnika, Zagorje ob Savi.

Tekmovalna prizorišča so bila Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani (violončelo III. starostna kategorija), Glasbena šola Domžale (violina II. in III. starostna kat.), Glasbena šola Frana Gerbiča Cerknica (violina I. c, viola I., II. in III. starostna kat.), Glasbena šola Hrastnik (citre I., II. in III. starostna kat.) Glasbena šola Kamnik (violončelo I. in II. starostna kat.), Glasbena šola Litija – Šmartno (komorne skupine s pihali I., II. in III. starostna kat., komorne skupine s harmoniko I., II. in III. starostna kat.), Glasbena šola Logatec (kitara I. starostna kat.), Glasbena šola Marije Tomca Ljubljana (orgle), Glasbena šola Trbovlje (violina I. a, I. b), Glasbena šola Vrhnika (kitara II. in III. starostna kat.; solfeggio I., II. in III. starostna kat.), Glasbena šola Zagorje ob Savi (harfa I., II. in III. starostna kat.).

Tekmovalo je 699 tekmovalcev v solo disciplinah in 75 komornih skupinSkupno število tekmovalnih nastopov je bilo 774, vseh tekmovalcev pa kar 934. Tekmovalce so ocenjevali priznani glasbeniki, pedagogi oziroma koncertanti, ki so sestavljali tri- oz. štiričlanske strokovne žirije. Podelile so jim skupno 310 zlatih plaket, 274 srebrnih plaket, 94 bronastih plaket, 63 prvih nagrad, 61 drugih nagrad in 47 tretjih nagrad, posebna priznanja in priznanja za udeležbo. Izbrani prvonagrajenci so prejeli tudi posebne nagrade v obliki koncertnih nastopov, studijskih snemanj ali praktičnih nagrad, ki jih podeljujejo javni zavodi, kulturna društva, festivali … Posebne nagrade so bile podeljene na zaključnem slavnostnem koncertu 28. marca 2024 v Ljubljani.