Novice

19. Festival slovenskega jazza

24. avgust 2023

V prihodnjih dneh se bo na Koroškem odvijal 19. Festival slovenskega jazza, ki bo v poznih poletnih dnevih ponudil raznovrsten nabor kreativne glasbe, poleg tega pa bo bogat spremljevalni program le še zaokrožil pestro glasbeno ponudbo. Prisluhnili bomo lahko kar 15 koncertom, ob njih pa bosta na ogled še dve fotografski razstavi in okrogla miza; organizirana bo šola jazza, koncerte bodo poleg Raven na Koroškem gostili še v štirih drugih občinah ter na Avstrijskem Koroškem.

Na odru bodo stale zasedbe in glasbeniki, ki so redni gostje ne le naših, pač pa tudi eminentnih tujih odrov. Glasbeni izbor bo zadovoljil zaprisežene ljubitelje jazza, pa tudi občasne obiskovalce tovrstnih koncertov, saj so v programu zajete različne zasedbe. Slišali bomo vse od melodičnega vokala do hude improvizacije, od nadobudnih otrok pa do starost slovenskega jazza; koncerti bodo na prostem, v dvorani in v klubu. Vsak obiskovalec bo lahko našel nekaj zase – le odpreti bo treba ušesa, prisluhniti in slišati.

Kot otvoritveni koncert, boste danes lahko slišali prvo makedonsko-slovensko zasedbo Gjakonovski – Zadravec Quartet na novem prizorišču Rimski vrelec. Makedonski basist Martin Gjakonovski in prleški bobnar Jože Zadravec sta že stara znanca naših odrov. Dvojcu, ki redno sodeluje z zvenečimi imeni jazzovske scene, se bosta tokrat pri izvedbi nekaterih tradicionalnih makedonskih melodij in predstaviti avtorskega repertoarja pridružila na nizozemskem živeči kitarist hrvaških korenin Ratko Zjača in domačin, vibrafonist Vid Jamnik.

Kako nagovoriti novo publiko, je bilo vprašanje na lanskoletni Evropski jazz konferenci. Odgovor se je glasil: “na novih prizoriščih”. Dobra glasba ne sme ostati skrita ali izključno domena poznavalcev – potrebno jo je približati ljudem, ki o njej ne vedo prav veliko ali pa imajo že do pojma “jazz” odklonilen odnos. Spretno vpleteno v modno revijo lokalov mestega jedra, katere del je tudi kolekcija oblačil in dodatkov na temo jazza, bomo lahko prisluhnili mladim, manj mladim, poznanim in nepoznanim, vsekakor pa presenetljivim interpretom. Nekateri od njih niso še nikoli nastopili na jazzovski prireditvi – pred publiko, katere večina tudi sicer ni še nikoli v živo poslušala jazza.

Na prihajajočih koncertih bomo prisluhnili še Boštjanu Gombaču in Janu Tomšiču, Zali Črešnik in njenemu triu, Zlatko Kaučiču, Duu Atanasovski in še mnogim drugim. Več na spletni strani Jazza Ravne (https://www.jazzravne.si/event_listing_category/festival-slovenskega-jazza/).