Kritike|Recenzije

Magistrski koncert Dušana Ješelnika

Dušan Ješelnik, osebni arhiv

24. junij 2019

Na Akademiji za glasbo v Ljubljani dodiplomski študij orgel kot glavnega predmeta letno zaključijo povprečno dva ali največ trije študentje. Zaključek študija predstavlja javni nastop – koncert, za katerega pripravijo tudi koncertni list. Le nekateri izmed študentov tega zahtevnega glasbila z izjemno bogatim repertoarjem si drznejo sadove svojega študija predstaviti na tako prestižnem prizorišču, kot je Gallusova dvorana Cankarjevega doma. Eden izmed njih pa je Dušan Ješelnik, ki je na svoj magistrski koncert 12. junija 2019 privabil kar lepo število poslušalcev.

Na spored je uvrstil glasbo od renesanse do sodobnosti ter pozkazal tehnično pripravljenost in poznavanje izvajalskih praks pri interpretiranju glasbe različnih nacionalnih šol in slogovnih obdobij. Koncert je začel z Batallo de Torres Josepha de Torres y Vergara, sledila je Fantazija II iz Nedeljske glasbe Petra Ebna, Tiento lleno de 6. tono Pabla Brune, 2. skladba iz cikla A.D. 1986 Primoža Ramovša, Tokata in fuga v F-duru, BWV 540 Johanna Sebastiana Bacha, dogodek pa sta sklenila mogočna Preludij in fuga na temo B-A-C-H Franza Liszta.

Ješelnika je v študiju orgel kot mentorica usmerjala izr. prof. Renata Bauer, ki je skupaj s strokovno komisijo in kakšnimi petdesetimi obiskovalci budno spremljala nastop. Dušan Ješelnik je s svojim nastopom ne le navdušil poslušalce, temveč tudi prepričal strokovno komisijo ter si z odličnim uspehom pridobil naslov ‘magister akademski glasbenik orglavec’. Dušanu iskreno čestitamo ter mu želimo še veliko uspešnih, dobro obiskanih koncertov!

Tomaž Gržeta

Dodaj komentar

Klikni za oddajo komentarja