Na témo Reportaža

American Song Contest: prvi poskus televizijske mreže NBC, da bi Evrovizijo pripeljala v ZDA

Alexa, Snoop Dogg in Kelly Clarkson, foto: NBC

20. maj 2022

American Song Contest je novonastalo glasbeno tekmovanje, ustvarjeno po podobi tekmovanja za pesem Evrovizije. Tekmovanje poteka v živo, tekmovalci pa med seboj tekmujejo za najboljšo pesem. Evrovizija ima že 65 let dolgo tradicijo, American Song Contest pa je bil letos na sporedu prvič. Medtem ko Evrovizija predstavlja eno državo z enim izvajalcem (ali eno skupino izvajalcev) in ponuja splet političnih spletk in pogosto neprevedljivo lokalno kulturo, ameriška različica vsebuje izvirne pesmi 56 izvajalcev iz vseh 50 ameriških zveznih držav, petih ozemelj (Portoriko, Samoa, Guam, Ameriški Deviški otoki in Severni Marianski otoki) in prestolnice ZDA (Washington D. C.).  

Letošnjo oddajo sta vodila raper Snoop Dogg in pevka Kelly Clarkson. Tekmovanje poteka osem tednov, v letošnjem letu med 21. marcem in 9. majem, ob ponedeljkih zvečer in temelji na konceptu izpadanja. Zmagovalce določijo po postopku združevanja glasov 56-članske strokovne žirije z glasovi gledalcev, ki glasujejo na spletnem portalu NBC in s pomočjo aplikacije TikTok. Predstavniki med sabo tekmujejo v petih nizih kvalifikacijskih tekmovanj, saj tekmovanje poteka v več korakih, kar pripelje do dveh polfinalov in na koncu do finala. Prvih pet kvalifikacijskih tekmovanj vsebuje po 11 nastopov, razen enega, ki jih ima 12. Iz vsakega kvalifikacijskega tekmovanja ena točka napreduje na podlagi glasovanja žirije, glasovi poslušalcev pa določijo še preostale 3, ki bodo šli v polfinale. Po kvalifikacijskih krogih žirija izbere še dve pesmi, ki se tudi pridružita polfinalu, v katerem je potem 22 pesmi. Po poročanju NBC v dveh polfinalnih krogih sodeluje 22 izvajalcev, ki ponudijo izboljšano izvedbo svojih izvirnih pesmi. Deset umetnikov se uvrsti v veliki finale, kjer kombinacija glasov žirije in poslušalcev na koncu določi zmagovalca. Končni rezultat je nato podan v Evrovizijskem slogu, vsak član žirije podeli svojih 12 točk, nato pa so dodane še točke gledalcev; vsaka od držav tekmovalk podeljuje 12 točk glede na to, kako so izbirali gledalci iz tiste države. Zmagovalci tekmovanja si priborijo naziv najboljše izvirne pesmi. 

Po podatkih naj bi 56 članov žirije (po eden iz vsake zvezne države) ocenjevalo vsak nastop na podlagi “umetniškega izraza, potenciala postati hit, izvirnosti in vizualnega vtisa”. Na tekmovanju nastopajo najrazličnejši glasbeniki, od že uveljavljenih pa vse do amaterjev. Izvajalci lahko nastopajo kot solisti, v duetu in tudi kot skupina z največ 6 člani. Vsaka zvezna država na tekmovanje pošlje eno točko. Sami nastopi segajo po celi paleti različnih žanrov, od hip-hopa do latino popa in country-rapa. 

Tekmovanje American Song Contest ima podporo producentov Eurovizije pa tudi voditeljice več glasbenih oddaj Audrey Morrissey, ki je med drugim tudi izvršna producentka NBC-jevega uspešnega pevskega tekmovanja The Voice. Veliko gledalcev American Song Contesta je sicer tudi gledalcev Evrovizije. 

Nastopi so bili skoraj drugotnega pomena v primerjavi s tri do petminutnimi uvodnimi videoposnetki, ki ponudijo trenutek za povezovanje in razkazovanje zveznih držav, ki so sicer manj znane. To je še posebej pomembno za področja, o katerih mnogi Američani vedo zelo malo. Kljub 65-letni tradiciji tekmovanja za pesem Evrovizije v Evropi, Američani koncepta Eurovizije praviloma ne poznajo. 

Na letošnjem tekmovanju je s pesmijo Wonderland pevke AleXe zmagala Oklahoma. 

Manca Svetina