Portret

Glasba kot most narodov 

Daniel Barenboim, fotografija: Deutsche Grammophon

28. marec 2022

Vse, kar morate vedeti o Danielu Barenboimu 

Kdo je Daniel Barenboim? 

Eminentni argentinski pianist in dirigent – glasbenik, ki je poznan in ljubljen po vsem svetu zaradi svoje glasbene predanosti svetu kot prostoru, v katerem je vsak narod enak drugemu. Daniel Barenboim je tekom življenja zelo uspešno vzdrževal dve glasbeni karieri, in sicer kot pianist ter kot dirigent (to večini glasbenikov predstavlja problem). Za njegov 75. rojstni dan je bila izdana serija CD-jev, ki prikazuje tako njegovo pianistično kot tudi dirigentsko delo. Serija vključuje 39 klavirskih ter 46 dirigentskih CD-jev. Poleg snemanja je Barenboim najbolj poznan po soustanovitvi Zahodno-vzhodnega orkestra Divan, v sodelovanju z akademikom Edwardom Saidom, namen tega orkestra pa je združevati izraelske in arabske glasbenike. 

Koliko je star Daniel Barenboim? 

Daniel Barenboim se je rodil 15. novembra 1942, v Buenos Airesu, Argentini. Starša sta bila judovska priseljenca iz Rusije, oba pa sta poučevala klavir. Njegov oče je bil njegov edini učitelj. Vsi, ki so prišli k njim domov, so prišli zaradi ur klavirja. Daniel je zato mislil, da vsi ljudje na svetu igrajo klavir. 

Kdaj se je začela kariera Daniela Barenboima? 

Daniel je bil čudežni otrok in je prvič nastopal pri 7 letih. Pri 15 letih se je udeležil dirigentskega mojstrskega tečaja, in sicer z Igorjem Markevičem, ki ga je predstavil legendarnemu maestru Wilhelmu Furtwänglerju, ta pa je v mlademu Danielu videl izjemen potencial. Daniel je prve albume posnel, ko je bil star 13 let, ko je bil v srednjih 20 letih, pa je posnel vse Beethovnove sonate (takrat prvič, nato pa še trikrat). 

Kako je sposoben sočasno upravljati delo pianista in dirigenta? 

Skozi desetletja je nastopal z mednarodnimi orkestri, npr. Orchestre de Paris, Chicago Symphony Orchestra ter končno tudi z Berlinskim orkestrom Državne opere, v katerem je bil imenovan za stalnega dirigenta. Poleg te dobre in varne osnove ter vsakoletnih zgoščenih obdobij nastopanja z orkestrom, Zahodno-vzhodnim orkestrom Divan, ki ga je soustanovil, najde čas za solistične recitale. V splošnem lahko rečemo, da je zmožen vzdrževanja dveh poti, ker a) ima odličen in obsežen spomin ter b) izjemno trdo dela. Kljub njegovi starosti se ne moremo vprašati: »Kdaj se bo upokojil?« 

S katerim glasbenim obdobjem najbolj povezujemo Daniela Barenboima? 

V osrčju klavirskega repertoarja Barenboima so dunajski klasiki: Beethoven, Mozart, Schubert, Brahms in mnogi drugi. Kot dirigent slovi predvsem z izvedbami Wagnerja; njegov trud, da bi v Izraelu nekako razbil tabu Wagnerja – kjer je bila njegova glasba neuradno prepovedana zaradi Hitlerjeve navdušenosti nad njo –, pa je verjetno še bolj cenjen. Njegovo strokovno znanje sicer sega od Bacha, čigar instrumentalno glasbo je izvajal in posnel v velikem obsegu, pa vse do današnjih zvezd žive elektronske glasbe, Philippa Manouryja. Daniel Barenboim je prijateljeval s  francoskim skladateljem, dirigentom in pisateljem Pierrom Boulezom. Njegovo zahtevno glasbo je »ustoličil«. Izvedbe Barenboima so na glasbo skladatelja pustile mogočen učinek. Številni ljubitelji glasbe pa dirigenta kljub vsemu tesneje povezujemo z določenimi skladbami, še posebej anglešega skladatelja Edwarda Elgarja. 

Kdaj je Daniel Barenboim spoznal legendarno francosko violončelistko, Jacqueline du Pré?

Barenboim in velika britanska čelistka, Jacqueline du Pré, sta se spoznala v svojih dvajsetih letih in sicer v Hampsteadu na začetku šestdesetih let. Leta 1967 pa sta se v Izraelu že poročila. Njun posnetek Koncerta za violončelo Edwarda Elgarja je postal legendaren. Skupaj sta postala simbol v zelo pomembnem trenutku britanskega življenja. V tistem obdobju so klasični glasbeniki bili kot mednarodni zvezdniki, prav tako pa je koncertno življenje uspevalo kot še nikoli poprej. Dokumentarni filmi Christopherja Nupena so za naslednje generacije pripomogli k ohranjanju nečesa, čemur bi lahko rekli »radost glasbenega sodelovanja du Préjeve in Barenboima«. Ko je du Préjeva nehala igrati zaradi multiple skleroze in leta 1987 zaradi te bolezni prezgodaj umrla, Barenboim vrsto let tega koncerta za violončelo ni želel dirigirati. 2011 pa ga je posnel z ameriško violončelistko Aliso Weilerstein. Poleg koncerta za violončelo sta bila izjemno uspešni tudi dve simfoniji Elgarja, ki ju je posnel z Državno kapelo iz Berlina. 

Kakšno vlogo ima v izraelsko-palestinskih odnosih njegov Zahodno-vzhodni orkester Divan?

Barenboim je leta 1999 soustanovil Zahodno-vzhodni orkester Divan s palestinskim akademikom, Edwardom Saidom. Orkester združuje mlade glasbenike izraelskega in arabskega porekla. Namen je, da bi sodelovali ob skupnem glasbenem prizadevanju. Ti mladi ljudje verjetno v nobenem drugem primeru ne bi imeli priložnosti, da bi se spoznali. Noben se ne pretvarja, da glasba lahko prinese mir. Projekti, kot so ti, lahko pomagajo graditi mostove med posamezniki ter to pokažejo tudi zunanjemu svetu. To pa je pokazatelj, da še vedno obstaja upanje. 

JJV